Brinimo jedna o drugoj

Ranica na grliću maternice – stanje zbog kojeg najčešće tražimo pomoć

Najčešći simptom je pojačani iscjedak različite gustoće, boje i mirisa, što u prvom redu ovisi o samom uzročniku.

Morfološki opis koji podrazumijeva promjenu koja je nastala upalom grlića maternice (cervicitisom) kroničnog karaktera. U literaturi se susreću različite terminologije kojom se žele izraziti upalne promjene na grliću maternice kroničnog tijeka. Tako još često susrećemo nazive: eritroplakija, cervikalna erozija – “ranica”, ektropij.
Radi se o većoj kružnoj površini na grliću maternice, mjestu gdje se uzima i PAPA test. Ranica na grliću maternice je prekrivena jednim slojem cilindričnog epitela ispod kojeg prosijavaju krvne žile što joj daje intenzivno crvenu boju. Epitel koji okružuje “ranicu” prekrivajući vrata maternice i rodnicu u cijelosti je višeslojni pločasti epitel, nježne, svijetlo ružičaste boje.

Gdje je problem?

Uslijed kronične upale, upale koja traje 6 i više mjeseci, cilindrični epitel koji “oblaže “ kanal koji vodi u maternicu sve više “izlazi van” i prekriva sve veću površinu cerviksa, zamjenjuje višeslojni pločasti epitel koje se u idealnim fiziološkim uvjetima tu nalazi.
Cilindrični epitel luči alkalnu sluz i ima zadatak održati spermije u što boljoj formi i omogućiti im prolaz ka cilju “jajnoj stanici”, a istovremeno ih zaštiti od lošeg djelovanje kisele sredine rodnice.
S druge strane višeslojni pločasti epitel je mehanički otporniji, također iz glikogena stvara mliječnu kiselinu i tako održava kiselost rodnice i štiti ju od intenzivnog razmnožavanja fizioloških bakterija stvarajući im nepovoljne uvjete kao i od opstanka patogenih bakterija u rodnici. Znači, veliki ektopija/ektropij, “ranica”, podrazumijeva kronični upalu grlića maternice-cervicitis.

Cervicitis je najčešća bolest zbog koje se žene obraćaju za pomoć ginekologu. Smatra se da 75% žena u reprodukcijskoj dobi ima jedan oblik cervicitisa.

Najčešći simptom je pojačani iscjedak različite gustoće, boje i mirisa, što u prvom redu ovisi o samom uzročniku. Pojačani iscjedak obično iritira rodnicu (vaginu), a i stidnicu (vulvu) izazivajući svrbež u genitalnom području. Drugi simptom može biti bolnost u donjem trbuhu i križima. Ako se upala proširi na uretru ili mokraćni mjehur, mogu se razviti i smetnje pri mokrenju.

Što se može zamijetiti u PAPA testu kod kroničnog cervicitisa?

Reaktivna atipija često izaziva i citološku i histološku zbrku, a susreće se u dugotrajnom cervicitis s oštećenjima epitela. Epitel je vrlo često prožet upalnim stanicama. Parakeratoza i hiperkeratoza mogu se pojaviti žarišno ili difuzno, uzrokujući odebljanje epitela te pojavu bijele boje na površini epitela kao posljedicu prilagodbe stanica na kronični podražaj.

Koji su uzročnici?

Najčešći spolno prenosivi uzročnici cervicitisa su Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum. Upala izazvana Chlamydijom može biti asimptomatska ili može započeti obilnim mukopurulentni iscjetkom i poremećajem mokrenja te se nastaviti kao kronična upala. Osim iscjetka primijetimo crvenilo, oteklinu ili krvarenje prilikom spolnog odnosa.

Bakterije koje se fiziološki nalaze u rodnici ili one koje nam dolaze iz crijeva, kože ili sluznice također mogu napraviti problem ako je narušen prirodni mehanizam obrane odnosno ravnoteža vaginalne flore.

Mehanizmi obrane

1. Koža i mukoza vagine su prva mehanička zaštita od mikroorganizama.
2. Vaginalna flora je grupa mikroorganizama koja naseljava rodnicu u fiziološkim uvjetima i takoeđer ima obrambenu ulogu.
Rodnica kao i nos, usta ili grlo daleko je od toga da bude sterilna. Ovdje obitava više vrsta brojnih mikroorganizama od kojih nam je posebno važan Doderlein koji pretvara glikogen u mliječnu kiselinu i tako održava stalnu kiselost rodnice. Ova kiselost stvara posebno nepovoljnu situaciju za mikroorganizme koji dolaze izvana.

Što doprinosi poremećaju ravnoteže zbog koje nastaje “ranica”?

– spolno prenosive infekcije
– osnovna bolest kao što je šećerna bolest, jer bakterije “jako vole glukozu”
– snižena razina estrogena
– pretjerana higijena koja uklanja fiziološku obranu rodnice
– uzimanje lijekova koji smanjuju imunitet

Što se može učiniti?

Prilagoditi prehranu kako bismo održali prirodnu ravnotežu. Namirnice koje doprinose vaginalnom blagostanju su:
– Prirodni jogurt i probiotici. Uzimanje probiotika ima važnu ulogu u održavanju pH rodnice na njenoj blago kiseloj razini. Probiotici sadrže “dobre” i “korisne” bakterije
– Sok od brusnice, čisti, nezaslađeni kao i ostalo bobičasto voće
– Češnjak koji ima prirodno antimikrobnom i antifungalnom djelovanju
– Agrumi: jagode, kivi, zelene i crvene paprike i brokule sve su namirnice bogate vitaminom C
– Lisnato povrće: špinat, kelj, blitva i drugo lisnato zelenilo koje poboljšava cirkulaciju, sprječava vaginalnu suhoću i poboljšava probavu
– Sjemenke i orašasti plodovi osobito bademi, orasi i lješnjaci koji obiluju vitaminom E
– Lan koji je bogat omega 3 masnim kiselinama
– i na kraju, jako bitno, piti dovoljno vode.

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecej

 

1 Comment

  1. Pingback: Najčešći razlog odlaska ginekologu - Zdravka.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version