Ranica na grliću maternice – stanje zbog kojeg najčešće tražimo pomoć

Morfološki opis koji podrazumijeva promjenu koja je nastala upalom grlića maternice (cervicitisom) kroničnog karaktera. U literaturi se susreću različite terminologije kojom se žele izraziti upalne promjene na grliću maternice kroničnog tijeka. Tako još često susrećemo nazive: eritroplakija, cervikalna erozija – “ranica”, ektropij.
Radi se o većoj kružnoj površini na grliću maternice, mjestu gdje se uzima i PAPA test. Ranica na grliću maternice je prekrivena jednim slojem cilindričnog epitela ispod kojeg prosijavaju krvne žile što joj daje intenzivno crvenu boju. Epitel koji okružuje “ranicu” prekrivajući vrata maternice i rodnicu u cijelosti je višeslojni pločasti epitel, nježne, svijetlo ružičaste boje.

Gdje je problem?

Uslijed kronične upale, upale koja traje 6 i više mjeseci, cilindrični epitel koji “oblaže “ kanal koji vodi u maternicu sve više “izlazi van” i prekriva sve veću površinu cerviksa, zamjenjuje višeslojni pločasti epitel koje se u idealnim fiziološkim uvjetima tu nalazi.
Cilindrični epitel luči alkalnu sluz i ima zadatak održati spermije u što boljoj formi i omogućiti im prolaz ka cilju “jajnoj stanici”, a istovremeno ih zaštiti od lošeg djelovanje kisele sredine rodnice.
S druge strane višeslojni pločasti epitel je mehanički otporniji, također iz glikogena stvara mliječnu kiselinu i tako održava kiselost rodnice i štiti ju od intenzivnog razmnožavanja fizioloških bakterija stvarajući im nepovoljne uvjete kao i od opstanka patogenih bakterija u rodnici. Znači, veliki ektopija/ektropij, “ranica”, podrazumijeva kronični upalu grlića maternice-cervicitis.

Cervicitis je najčešća bolest zbog koje se žene obraćaju za pomoć ginekologu. Smatra se da 75% žena u reprodukcijskoj dobi ima jedan oblik cervicitisa.

Najčešći simptom je pojačani iscjedak različite gustoće, boje i mirisa, što u prvom redu ovisi o samom uzročniku. Pojačani iscjedak obično iritira rodnicu (vaginu), a i stidnicu (vulvu) izazivajući svrbež u genitalnom području. Drugi simptom može biti bolnost u donjem trbuhu i križima. Ako se upala proširi na uretru ili mokraćni mjehur, mogu se razviti i smetnje pri mokrenju.

Što se može zamijetiti u PAPA testu kod kroničnog cervicitisa?

Reaktivna atipija često izaziva i citološku i histološku zbrku, a susreće se u dugotrajnom cervicitis s oštećenjima epitela. Epitel je vrlo često prožet upalnim stanicama. Parakeratoza i hiperkeratoza mogu se pojaviti žarišno ili difuzno, uzrokujući odebljanje epitela te pojavu bijele boje na površini epitela kao posljedicu prilagodbe stanica na kronični podražaj.

b_1337330467_877

Koji su uzročnici?

Najčešći spolno prenosivi uzročnici cervicitisa su Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum. Upala izazvana Chlamydijom može biti asimptomatska ili može započeti obilnim mukopurulentni iscjetkom i poremećajem mokrenja te se nastaviti kao kronična upala. Osim iscjetka primijetimo crvenilo, oteklinu ili krvarenje prilikom spolnog odnosa.

Bakterije koje se fiziološki nalaze u rodnici ili one koje nam dolaze iz crijeva, kože ili sluznice također mogu napraviti problem ako je narušen prirodni mehanizam obrane odnosno ravnoteža vaginalne flore.

Mehanizmi obrane

1. Koža i mukoza vagine su prva mehanička zaštita od mikroorganizama.
2. Vaginalna flora je grupa mikroorganizama koja naseljava rodnicu u fiziološkim uvjetima i takoeđer ima obrambenu ulogu.
Rodnica kao i nos, usta ili grlo daleko je od toga da bude sterilna. Ovdje obitava više vrsta brojnih mikroorganizama od kojih nam je posebno važan Doderlein koji pretvara glikogen u mliječnu kiselinu i tako održava stalnu kiselost rodnice. Ova kiselost stvara posebno nepovoljnu situaciju za mikroorganizme koji dolaze izvana.

Što doprinosi poremećaju ravnoteže zbog koje nastaje “ranica”?

– spolno prenosive infekcije
– osnovna bolest kao što je šećerna bolest, jer bakterije “jako vole glukozu”
– snižena razina estrogena
– pretjerana higijena koja uklanja fiziološku obranu rodnice
– uzimanje lijekova koji smanjuju imunitet

Što se može učiniti?

Prilagoditi prehranu kako bismo održali prirodnu ravnotežu. Namirnice koje doprinose vaginalnom blagostanju su:
– Prirodni jogurt i probiotici. Uzimanje probiotika ima važnu ulogu u održavanju pH rodnice na njenoj blago kiseloj razini. Probiotici sadrže “dobre” i “korisne” bakterije
– Sok od brusnice, čisti, nezaslađeni kao i ostalo bobičasto voće
– Češnjak koji ima prirodno antimikrobnom i antifungalnom djelovanju
– Agrumi: jagode, kivi, zelene i crvene paprike i brokule sve su namirnice bogate vitaminom C
– Lisnato povrće: špinat, kelj, blitva i drugo lisnato zelenilo koje poboljšava cirkulaciju, sprječava vaginalnu suhoću i poboljšava probavu
– Sjemenke i orašasti plodovi osobito bademi, orasi i lješnjaci koji obiluju vitaminom E
– Lan koji je bogat omega 3 masnim kiselinama
– i na kraju, jako bitno, piti dovoljno vode.

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecejginecej