Gazpacho je savršena ljetna juha, jednostavno jelo koje možete pripremiti i nekoliko sati ranije i dobro ohladiti. Osim što je zanimljivo predjelo, možete ga posluživati i kao snack ili – uz dodatak kruha – kao lagano glavno jelo.
Poznato je da jedemo gotovo svim čulima i zato za vaš obrok od tog jednostavnog predjela pokušajte pripremiti malo umjetničko djelo. Primjerice, poslužite ga u prozirnoj zdjelici ili čaši, pospite svježim listovima bosiljka i pinijama, uz dodatak kockica leda. U vodu za kockice leda možete nasjeckati bosiljak i tako je zamrznuti.
Recept potječe iz Španjolske i u originalu sadrži i luk i češnjak koji po potrebi, ili samo u ovoj prilici, možete izostaviti.
Potrebno je (za 4-6 osoba):
4 zrele rajčice
pola krastavca
1-2 paprike
pola luka
1-2 režnja češnjaka
4 žlice maslinova ulja
5 žlica limunova soka
2 žličice soli, po potrebi papar
1-2 čaše vode
Priprema:
1. Rajčice raspoloviti i posoliti te nakon minutu-dvije usitniti mikserom kao na slici.
2. Dodati oguljeni krastavac (odstraniti sjemenke ako su velike), papriku bez sjemenki i ostale sastojke te dobro usitniti. Ako se rajčice teže usitnjavaju, slobodno odmah u početku dodati malo vode.
3. Dodati malo hladne vode ako je pregusto, staviti u hladnjak i poslužiti potpuno ohlađeno.
Po potrebi i želji:
poslužiti u tanjuru ili zdjelici s kockicama leda
dodati svježe listove bosiljka ili metvice
Napomena: Ako nije riječ o predjelu, jelu možete dodati krišku starog bijelog kruha bez korice. Kruh prethodno kratko namočiti u toplu vodu.
Marina kuharica Mare
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login