Gazpacho je savršena ljetna juha, jednostavno jelo koje možete pripremiti i nekoliko sati ranije i dobro ohladiti. Osim što je zanimljivo predjelo, možete ga posluživati i kao snack ili – uz dodatak kruha – kao lagano glavno jelo.
Poznato je da jedemo gotovo svim čulima i zato za vaš obrok od tog jednostavnog predjela pokušajte pripremiti malo umjetničko djelo. Primjerice, poslužite ga u prozirnoj zdjelici ili čaši, pospite svježim listovima bosiljka i pinijama, uz dodatak kockica leda. U vodu za kockice leda možete nasjeckati bosiljak i tako je zamrznuti.
Recept potječe iz Španjolske i u originalu sadrži i luk i češnjak koji po potrebi, ili samo u ovoj prilici, možete izostaviti.
Potrebno je (za 4-6 osoba):
Priprema:
1. Rajčice raspoloviti i posoliti te nakon minutu-dvije usitniti mikserom kao na slici.
2. Dodati oguljeni krastavac (odstraniti sjemenke ako su velike), papriku bez sjemenki i ostale sastojke te dobro usitniti. Ako se rajčice teže usitnjavaju, slobodno odmah u početku dodati malo vode.
3. Dodati malo hladne vode ako je pregusto, staviti u hladnjak i poslužiti potpuno ohlađeno.
Po potrebi i želji:
Marina kuharica
Mare
Poznato je da jedemo gotovo svim čulima i zato za vaš obrok od tog jednostavnog predjela pokušajte pripremiti malo umjetničko djelo. Primjerice, poslužite ga u prozirnoj zdjelici ili čaši, pospite svježim listovima bosiljka i pinijama, uz dodatak kockica leda. U vodu za kockice leda možete nasjeckati bosiljak i tako je zamrznuti.
Recept potječe iz Španjolske i u originalu sadrži i luk i češnjak koji po potrebi, ili samo u ovoj prilici, možete izostaviti.
Potrebno je (za 4-6 osoba):
- 4 zrele rajčice
- pola krastavca
- 1-2 paprike
- pola luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 4 žlice maslinova ulja
- 5 žlica limunova soka
- 2 žličice soli, po potrebi papar
- 1-2 čaše vode
Priprema:
1. Rajčice raspoloviti i posoliti te nakon minutu-dvije usitniti mikserom kao na slici.
2. Dodati oguljeni krastavac (odstraniti sjemenke ako su velike), papriku bez sjemenki i ostale sastojke te dobro usitniti. Ako se rajčice teže usitnjavaju, slobodno odmah u početku dodati malo vode.
3. Dodati malo hladne vode ako je pregusto, staviti u hladnjak i poslužiti potpuno ohlađeno.
Po potrebi i želji:
- poslužiti u tanjuru ili zdjelici s kockicama leda
- dodati svježe listove bosiljka ili metvice
Marina kuharica
Mare
You must be logged in to post a comment Login