Gastronomija

Slatke bakine pahuljice

Ukusnim zvjezdicama možete čak ukrasiti božićno drvce.
Ovo je bio jedan od omiljenih baka-recepata kojemu sam ovaj put dodala vlastitu notu. Zbog izuzetno loših svjetlosnih uvjeta na žalost nisam bila u mogućnosti snimiti sve fotografije koje sam namjeravala. Ono što nedostaje su ovi keksići obješeni na bor ili grančice te stavljeni u vazu pa vama ostavljam na maštu i zamišljanje.



Potrebno je:
  • 630 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • Za preljev: oko 250 g šećera u prahu
  • sok od limuna ili limete
  • plava boja za hranu, po želji – keksića je dosta a djeca su presretna ako ih smiju zalijevati slatkim preljevom (po principu: jedna žličica na kolačić, jedna žličica u usta)



Postupak:
  1. Jaja umutiti s šećerom i dodati omekšali maslac. Polako dodavati brašno te dodati preostale sastojke i dobro miješati. Nemojte prebrzo dodati brašno da tijesto ne bude previše prhko. Tijesto kao i slična tijesta je potrebno staviti na pola sata u hladnjak. Kasnije malo ostaviti na sobnoj temperaturi i tek onda početi s gnječenjem i odvajanjem veće kugle koju ćete valjati.
  2. Izvaljati na debljinu oko 1-1,5 centimetra i rezati tijesto formom za kekse u obliku pahuljica.



  1. Peći oko 15 minuta na temperaturi od 180°C. Tko voli manje pečene i prhkije, neka kekse izvadi iz pećnice čim počnu poprimati zlatkastu boju. Tko voli tvrđe kekse, neka ih izvadi iz pećnice kada dobiju smećkastu boju.
  2. Dobro ohladiti te pripremiti šećerni premaz od navedenih sastojaka. Iako se u početku može činiti da je ovo premalo soka za tu količinu šećera, potrebno je dobro miješati dok se sav šećer nije dobro otopio te stopio sa sokom. Tek tada, ukoliko je to potrebno, dodati eventualno još vode (ako je pregusto) ili šećera (ako je prerijetko) i odmah premazivati silikonskim kistom ili nožem, žličicom ili čime želite.



Napomene:
  • Keksi ispadne jako puno i mjera se po želji može smanjiti na polovinu.
  • Podlogu na kojoj se valja tijesto lagano posuti brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo.
  • Ako se tijesto mrvi i ne može se dobro razvaljati, dodajte malu žličicu vode ili malo slatkog vrhnja i dobro umijesite.
  • Ako se tijesto lijepi na valjak, valjak prekriti brašnom. Pomaže i staviti plastičnu foliju za umatanje hrane preko tijesta i tako valjati.



Marina kuharica

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Darivanje

Izgradite povjerenje, postavite zdrave granice i povežite se sa svojim djetetom

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version