Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Slatke bakine pahuljice

Ukusnim zvjezdicama možete čak ukrasiti božićno drvce.

Ovo je bio jedan od omiljenih baka-recepata kojemu sam ovaj put dodala vlastitu notu. Zbog izuzetno loših svjetlosnih uvjeta na žalost nisam bila u mogućnosti snimiti sve fotografije koje sam namjeravala. Ono što nedostaje su ovi keksići obješeni na bor ili grančice te stavljeni u vazu pa vama ostavljam na maštu i zamišljanje.



Potrebno je:
  • 630 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • Za preljev: oko 250 g šećera u prahu
  • sok od limuna ili limete
  • plava boja za hranu, po želji – keksića je dosta a djeca su presretna ako ih smiju zalijevati slatkim preljevom (po principu: jedna žličica na kolačić, jedna žličica u usta)



Postupak:
  1. Jaja umutiti s šećerom i dodati omekšali maslac. Polako dodavati brašno te dodati preostale sastojke i dobro miješati. Nemojte prebrzo dodati brašno da tijesto ne bude previše prhko. Tijesto kao i slična tijesta je potrebno staviti na pola sata u hladnjak. Kasnije malo ostaviti na sobnoj temperaturi i tek onda početi s gnječenjem i odvajanjem veće kugle koju ćete valjati.
  2. Izvaljati na debljinu oko 1-1,5 centimetra i rezati tijesto formom za kekse u obliku pahuljica.



  1. Peći oko 15 minuta na temperaturi od 180°C. Tko voli manje pečene i prhkije, neka kekse izvadi iz pećnice čim počnu poprimati zlatkastu boju. Tko voli tvrđe kekse, neka ih izvadi iz pećnice kada dobiju smećkastu boju.
  2. Dobro ohladiti te pripremiti šećerni premaz od navedenih sastojaka. Iako se u početku može činiti da je ovo premalo soka za tu količinu šećera, potrebno je dobro miješati dok se sav šećer nije dobro otopio te stopio sa sokom. Tek tada, ukoliko je to potrebno, dodati eventualno još vode (ako je pregusto) ili šećera (ako je prerijetko) i odmah premazivati silikonskim kistom ili nožem, žličicom ili čime želite.



Napomene:
  • Keksi ispadne jako puno i mjera se po želji može smanjiti na polovinu.
  • Podlogu na kojoj se valja tijesto lagano posuti brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo.
  • Ako se tijesto mrvi i ne može se dobro razvaljati, dodajte malu žličicu vode ili malo slatkog vrhnja i dobro umijesite.
  • Ako se tijesto lijepi na valjak, valjak prekriti brašnom. Pomaže i staviti plastičnu foliju za umatanje hrane preko tijesta i tako valjati.



Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne obale Istre i...

Zanimljivosti

“Sat za nas” potiče i poziva roditelje da svakodnevno izdvoje vrijeme za svoje dijete, uz naglasak na druženje bez upaljenih televizora, računala i mobitela.

Obitelj

Ne postoji nitko tko nam bolje, od žena koje su rodile i u 20-ima i u 40-ima, može odgovoriti na pitanje kada je bolje...

Duh i tijelo

U suradnji s Krav Maga Hrvatska dijelimo ulaznicu koja vrijedi za dvije osobe za Trigger radionicu 25. svibnja na Zagrebačkom velesajmu, paviljon 6/1. kat.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.