Ovi šarmantni prhki i aromatični keksići s okusom vanilije i nalik na svima nam poznate male gljive privukli su me na prvi pogled. Odlična su ideja za nešto brzo, a slatko, jer su meni bili gotovi u svega sat vremena. Recept je preuzet s uvijek maštovitog (i punog krasnih fotografija) bloga Tortelina.
Sastojci :
1 šalica = 2,5 dcl
230 g maslaca, sobne temperature
1 šalica šećera u prahu
2 jaja
1 žličica arome vanilije
3 šalice brašna( pola oštro, pola glatko)
1 šalica gustina
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
bočica uskog grla
Postupak :
Pećnicu uključiti da se zagrije na 190 C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu. Dodajte jaja, kratko izmiksajte pa dodajte aromu vanilije.Isključite mikser, pa dodajte, umiješajte suhe sastojke, brašno s praškom za pecivo i gustinom. Rukama umijesite glatko tijesto, ako se lijepi dodajte još malo brašna ili gustina.
Rukom uzimajte, trgajte male komadiće tijesta koje potom rukama oblikujte u kuglice veličine oraha i slažite u pripremljen lim. Kuglice trebaju biti malo razmaknute, ne previše jer tijekom pečenja neće previše narasti.
Za označavanje "peteljki" pripremite dvije manje posudice ili tanjurića. U jedan stavite malo vode, a u drugi kakao. Grlo flašice ( najbolje ona od arome) prvo umočite u vodu, a zatim u kakao i nakon toga utisnite krug na kuglici. Nastavite umakanje flašice u vodu i kakao dok sve kuglice ne budu "označene".Šampinjone pecite u zagrijanoj pećnici oko 10-tak minuta . Keksiće ostavite u limu da se ohlade, pa poslužite.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login