Gastronomija

Ultimativna francuska dijeta

Jedite koliko želite uz samo jedno pravilo.
Jeste li se kad pitali zašto francuske žene izgledaju tako vitko i vitalno bez obzira na svoju dob?

Odgovor se nalazi u njihovoj prehrani. Naime, kada je eminentni francuski nutricionist dr. Pierre Dukan predstavio svoju Dukan dijetu prije 10 godina, knjiga je ubrzo postala bestseler u Francuskoj te potaknula underground revoluciju u prehrani na raznim internet stranicama, forumima i blogovima.

Danas više od 1,5 milijuna Francuskinja uživa u njezinim dugotrajnim rezultatima. Političari, filmske zvijezde, modeli, uključujući Gisele Bundchen i Jennifer Lopez žive Dukan dijetu, privučeni obećanjem i ultimativnim snom svih koji žele imati dobru figuru – dobra linija dok se jede prema volji.

Dukan dijeta su u stvari 4 vrlo različita programa koji dolaze u fazama. Počinje s dramatičnim i brzim gubitkom težine, nakon čega slijedi strukturirani ali jednostavan i dugotrajan režim prehrane koji koji osigurava da više nikad ne povratite kilograme.

Bitan element koji povezuje sva 4 stadija jest konzumacija ničeg osim proteina. Može zvučati slično poput Atkinsonove dijete, no Dukan je prilično drugačija. ˝Nije mi se sviđala ideja da stavim ljude na doživotnu dijetu. To bi bilo nemoguće, previše je užitka u hrani˝, objašnjava dr. Dukan. Umjesto toga, odlučio se na inovativnu fazu prehrane koja se postepeno mijenja.
Proteinski dan

Ako slijedite plan prehrane, vaša nova težina postat će stabilna, i moći ćete normalno živjeti i jesti po volji s jednom iznimkom – jedan dan u tjednu (Dukan sugerira četvrtak) morate jesti samo proteine, i tako do kraja života. 'Primjenjujući ovo pravilo, možete odmah izgubiti 1 kg, kao i ispraviti eventualne pogreške koje se događaju tijekom ostatka tjedna', dodaj dr. Dukan.

Dukan dijeta počinje s kratkom fazom 'napada' gdje konzumirate samo proteine – meso, ribu, jaja i nemasne mliječne proizvode. Ovakav početak daje vam početni zamah, uzrokujući dramatičan gubitak težine, te postavljajući osnovu za ostale faze. Zbog toga što je ekstremno efektivna, mnogi mogu očekivati gubitak do 3 kg u prvih pet dana.
Druga faza

Nakon maksimalno 10 dana proteinske faze, prebacuje se na sljedeću izmjeničnu fazu u kojoj kombinirate dane kada konzumirate samo proteine s danima kada im možete dodati i povrće.

Kada dostignete svoju idealnu težinu, slijedi faza konsolidacije tijekom koje postepeno dodajete namirnice poput kruha, voća, sira, tjestenine. Možete čak imati i dva slobodna obroka po vašoj želji (uključujući alkohol, čokoladu, uglavnom hranu koju volite) tijekom tjedna. U ovoj fazi nećete izgubiti kilograme, ali ih nećete ni dobiti. Cilj faze jest ublažavanje želje za povratkom na staro i stvaranje ravnoteže.

Nakon što završi ova faza i vaša težina se stabilizira, slobodni ste do kraja života živjeti na francuski način, jesti i piti što god želite, bez restrikcija, imajući na umu samo jedno pravilo: proteinski dan na četvrtak. Do kraja života.

Metro-portal.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Drama Queen

Imate li i vi nekoga koga nikada nećete moći zaboraviti i pomalo se bojite reći to na glas?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version