Moj dom

Umiljati nezahtjevni glodavci

Ako nemate dovoljno vremena ili odgovarajući prostor, a maštate o kućnom ljubimcu, glodavci su odličan izbor.
Osim toga, troškovi njihovog držanja su vrlo skromni. Popularni kućni ljubimci glodavci su: zamorac, zatim sirijski, ruski i kineski hrčak, štakor, miš i kunić. Zamorac ili gvinejsko prase, kako ga zovu zbog njegovog podrijetla, simpatična je životinjica koja će vas slijediti kamo god išli.

– Pratit će vas po stanu, travnjaku ili dvorištu. To mu je omiljena aktivnost osim, naravno, glodanja. Voli se maziti i zato je idealan kućni ljubimac za djecu. Voli hodati okolo i istraživati pa mi je jednom prilikom, šećući po stolu, upao u šalicu kave. Takav nestašluk za njih je normalan, ali zato i jesu toliko simpatični,- kaže Mirela P., vlasnica ženke Tine.

Bez hrčka u spavaćoj sobi

Sirijski hrčak je noćna životinjica koja puno vremena provodi čisteći svoju kuću. Voli biti sam u kavezu, no kad je izvan njega, voli se maziti. Pogodan je za djecu.

Ruski hrčak, za razliku od sirijskog, voli živjeti u grupi. Ova vrsta hrčka mora obavezno živjeti u staklenom kavezu, jer se lako iskrade iz ostalih kaveza. Ne voli kada ga držimo u rukama pa zato nije pogodan za djecu.

Kineski hrčak je sličan mišu. Kao i sirijski, noću je vrlo aktivan i ima izrazite penjačke sposobnosti. Želite li miran san, pobrinite se da ne spavate u istoj prostoriji. Teško ih je uhvatiti, no kada vam se popnu na ruku vole se maziti. S obzirom da voli biti na velikom prostoru, osigurajte mu komotniji kavez.

– Jednom prilikom mi je hrčak pobjegao iz kaveza. Tražila sam ga po sobi, a onda sam ugledala nešto malo sivo kako leži u ormaru na hrpi toplih vesta, bio je to moj hrčak Karlo,- prisjetila se ljubiteljica glodavaca Mirela.

Slučaj nije neuobičajen, stoga pripazite kada zatvarate vratašca kaveza.

Štakori vole češkanje iza uha

Štakori i miševi su također vrlo druželjubljive i inteligentne životinje s odličnom memorijom. Dobro se snalaze u društvu ljudi, no potrebno im je i društvo svoje vrste. Lako se zbližavaju s ljudima i vole kad ih se mazi i češka iza uha. Mužjaci štakora često se smjeste u ljudsko krilo tražeći nježnost.

Vrlo su uredni, čiste se i po nekoliko puta na dan. Vole se međusobno igrati i izvoditi vratolomije. Međusobno komuniciraju visokofrekventnim zvukovima koje ljudsko uho ne može čuti.

Kunići nisu maze

Kunići su uredni, inteligentni i zaigrani te vole biti u društvu svoje vrste. Za razliku od zečeva, mirni su i lako ih je pripitomiti. Uživaju u istraživanju prostora i igri. Ne vole se maziti, no s vremenom će se naviknuti na vaš dodir.

Kunićima je u stanu potrebno osigurati sigurno i mirno mjesto u kojem će se osjećati zaštićeno. Kavez s plastičnim dnom, smješten u kutu prostorije, najprihvatljivije je rješenje.
 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Kućni ljubimci

Razmišljate o psu koji će se dobro slagati s vašom djecom? Za vas donosimo koji su to idealni psi za djecu i obitelj...

Kućni ljubimci

Nakon radionice svi prisutni moći će se osvježiti raznovrsnim koktelima humanitarnog karaktera čiji je glavni sastojak Tito's Vodka.

Zanimljivosti

Pet Network International (PNI), vodeći omnichannel trgovački lanac u specijaliziranoj maloprodaji hrane, opreme i veterinarsko-medicinskih proizvoda za kućne ljubimce, u prosincu je preuzeo Zvjerinjak.

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version