Obitelj

Vodič za jednostavnije blagdane

Manje trošite, više se volite!
Kako se skoncentrirati na važne aspekte blagdana? Radost možemo pronaći i u jednostavnim dijelovima ove blagdanske sezone.

1. Novac

Vjerojatno nemate viška novaca za trošenje. Poštujete to i nemojte trošiti više nego što imate ili trebate. Možda kod kupovine poklona za ljude koje volite želite prijeći granicu na kreditnim karticama, ali umjesto toga dajte im sebe. Manje trošite, a više volite!

2. Hrana

Možda mislite da vam jedan obilan obrok pun masnoća neće naštetiti, ali istraživanja pokazuju da se nakon punomasnog jela krvne žile stežu i razina triglicerida raste što doprinosi riziku za srčani udar. Previše alkohola može uzrokovati srčanu aritmiju i povećava rizik od padova i prometnih nesreća. To ne znači da ne smijete uživati u svojim omiljenim jelima. Počnite juhom i salatom pa nećete doći u napast natrpati tanjur manje zdravim namirnicama. Zapamtite da hranu i piće koji su specifični za blagdane, možete jesti bilo kad tijekom godine. Ne morate u jednom mjesecu pojesti hranu koja bi mogla biti dovoljna za dvije godine. Manje jedite, a više živite!

3. Domjenci

U prosincu je više domjenaka i zabava nego u bilo kojem drugom mjesecu. Domjenci na poslu, obiteljske večere i druženja mogu biti zabavni, ali i naporni. Ako volite provoditi vrijeme na domjencima, prihvatite svaki poziv. Ali ako oni nisu vaš omiljeni način zabave, odaberite jedan ili dva i zahvalite se i odbijte sve ostale. Možete se kratko pojaviti na domjencima. Ponesite bocu vina ili kolače, kratko se družite i rano otiđite kući. Ako sami priređujete zabavu, zamolite goste da ponesu hranu. Samo zato što ste domaćin, ne znači da se ne smijete opustiti i provoditi vrijeme s gostima. Manje se zabavljajte, a više odmarajte!

4. Ukrasi

Ako imate više kutija s blagdanskim ukrasima nego ste imali kutija kad ste se uselili u kuću, vjerojatno imate više stvari nego što vam treba. Blagdani su zabavni i bez previše ukrašenog doma. Vaš dom je vaše utočište, mirna soba posvećena blagdanu koji slavite ljepše izgleda od žaruljica i natrpanih površina. Božićno drvce okitite ukrasima koji imaju značenje, svijećama i zelenilom. Nemojte svako prazno mjesto u kući natrpati figuricama Djeda Božićnjaka ili sobova samo zato što ih imate. Više ćete uživati u blagdanima ako manje ukrasite stan. Ako ste prijašnjih godina primijetili da ste jedva dočekali da maknete blagdanske ukrase, pokušajte ove godine koristiti manje. Poklonite višak stvari. Uživajte u manje stvari i više veselja.

5. Odjeća

Ne trebate novu odjevnu kombinaciju za svaki blagdanski domjenak i definitivno ne trebate vestu sa slikom božićnog drvca, pingvina i patuljaka. Ponekad trošimo više na ono što nosimo samo da bismo nekoga zadivili, a zapravo nitko neće primijetiti ako obučemo istu odjeću dva puta ili nemamo nokte u istoj boji kao ruž. Odmorite se i nemojte trošiti novac ili vrijeme na nevažne stvari. Manje se fokusirajte na vanjštinu, a više na unutrašnjost.

6. Vrijeme

Blagdani često zahtijevaju unaprijed određen raspored. Uz školske praznike, domjenke i obiteljska okupljanja, nećete imati vremena za tjelovježbu i za sebe. Nemojte žrtvovati svoje vrijeme iako je to često najlakše. Sezona blagdana zahtijeva psihičku i mentalnu energiju pa morate odvojiti vrijeme za sebe. Nemojte preskakati spavanje, jogu, tihe šetnje i sve ono što vam pomaže da se bolje osjećate. Manje radite, a više živite kvalitetno..

7. Pokloni

Darivanje je uvijek osnovni dio blagdana, a često najmanje važan. Nemojte poklanjati iz krivnje, nemojte koristiti kreditne kartice, zapamtite da ljubav ne možete kupiti, budite zahvalni što je ljudima stalo do vas, koristite reciklirani papir, a ako nećete koristiti poklon koji ste dobili, donirajte ga. Darujte ono što voli osoba koju darujete, a ne ono što se vama sviđa. Dajte manje da biste dali više.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version