Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
božić
božić

Obitelj

Vodič za jednostavnije blagdane

Manje trošite, više se volite!

Kako se skoncentrirati na važne aspekte blagdana? Radost možemo pronaći i u jednostavnim dijelovima ove blagdanske sezone.

1. Novac

Vjerojatno nemate viška novaca za trošenje. Poštujete to i nemojte trošiti više nego što imate ili trebate. Možda kod kupovine poklona za ljude koje volite želite prijeći granicu na kreditnim karticama, ali umjesto toga dajte im sebe. Manje trošite, a više volite!

2. Hrana

Možda mislite da vam jedan obilan obrok pun masnoća neće naštetiti, ali istraživanja pokazuju da se nakon punomasnog jela krvne žile stežu i razina triglicerida raste što doprinosi riziku za srčani udar. Previše alkohola može uzrokovati srčanu aritmiju i povećava rizik od padova i prometnih nesreća. To ne znači da ne smijete uživati u svojim omiljenim jelima. Počnite juhom i salatom pa nećete doći u napast natrpati tanjur manje zdravim namirnicama. Zapamtite da hranu i piće koji su specifični za blagdane, možete jesti bilo kad tijekom godine. Ne morate u jednom mjesecu pojesti hranu koja bi mogla biti dovoljna za dvije godine. Manje jedite, a više živite!

3. Domjenci

U prosincu je više domjenaka i zabava nego u bilo kojem drugom mjesecu. Domjenci na poslu, obiteljske večere i druženja mogu biti zabavni, ali i naporni. Ako volite provoditi vrijeme na domjencima, prihvatite svaki poziv. Ali ako oni nisu vaš omiljeni način zabave, odaberite jedan ili dva i zahvalite se i odbijte sve ostale. Možete se kratko pojaviti na domjencima. Ponesite bocu vina ili kolače, kratko se družite i rano otiđite kući. Ako sami priređujete zabavu, zamolite goste da ponesu hranu. Samo zato što ste domaćin, ne znači da se ne smijete opustiti i provoditi vrijeme s gostima. Manje se zabavljajte, a više odmarajte!

4. Ukrasi

Ako imate više kutija s blagdanskim ukrasima nego ste imali kutija kad ste se uselili u kuću, vjerojatno imate više stvari nego što vam treba. Blagdani su zabavni i bez previše ukrašenog doma. Vaš dom je vaše utočište, mirna soba posvećena blagdanu koji slavite ljepše izgleda od žaruljica i natrpanih površina. Božićno drvce okitite ukrasima koji imaju značenje, svijećama i zelenilom. Nemojte svako prazno mjesto u kući natrpati figuricama Djeda Božićnjaka ili sobova samo zato što ih imate. Više ćete uživati u blagdanima ako manje ukrasite stan. Ako ste prijašnjih godina primijetili da ste jedva dočekali da maknete blagdanske ukrase, pokušajte ove godine koristiti manje. Poklonite višak stvari. Uživajte u manje stvari i više veselja.

5. Odjeća

Ne trebate novu odjevnu kombinaciju za svaki blagdanski domjenak i definitivno ne trebate vestu sa slikom božićnog drvca, pingvina i patuljaka. Ponekad trošimo više na ono što nosimo samo da bismo nekoga zadivili, a zapravo nitko neće primijetiti ako obučemo istu odjeću dva puta ili nemamo nokte u istoj boji kao ruž. Odmorite se i nemojte trošiti novac ili vrijeme na nevažne stvari. Manje se fokusirajte na vanjštinu, a više na unutrašnjost.

6. Vrijeme

Blagdani često zahtijevaju unaprijed određen raspored. Uz školske praznike, domjenke i obiteljska okupljanja, nećete imati vremena za tjelovježbu i za sebe. Nemojte žrtvovati svoje vrijeme iako je to često najlakše. Sezona blagdana zahtijeva psihičku i mentalnu energiju pa morate odvojiti vrijeme za sebe. Nemojte preskakati spavanje, jogu, tihe šetnje i sve ono što vam pomaže da se bolje osjećate. Manje radite, a više živite kvalitetno..

7. Pokloni

Darivanje je uvijek osnovni dio blagdana, a često najmanje važan. Nemojte poklanjati iz krivnje, nemojte koristiti kreditne kartice, zapamtite da ljubav ne možete kupiti, budite zahvalni što je ljudima stalo do vas, koristite reciklirani papir, a ako nećete koristiti poklon koji ste dobili, donirajte ga. Darujte ono što voli osoba koju darujete, a ne ono što se vama sviđa. Dajte manje da biste dali više.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Možda vam sve ovo zvuči grubo ili negativno, ali to su zapravo činjenice i možda ćete biti sretni i zadovoljniji kada ih prihvatite.

Duh i tijelo

U drevnim traktatima mudraci kažu da je u ovom svijetu djeluje energija izobilja i da je sam svijet izgrađen na toj energiji.

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Financije

Svatko od nas teži učinkovitom upravljanju kućanskim budžetom, posebice kada su u pitanju svakodnevne potrepštine koje su neizostavan dio naših života.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.