Gastronomija

Vrhunska kuharica za djecu

Jela Aine McAteer obožavaju slavni.
Vrhunska makrobiotička kuharica Aine McAteer, čija jela oduševljavaju holivudske zvijezde, gostujući drugi puta u Zagrebu ovoga četvrtka predstavila je novu knjigu "Za djecu". Nadahnuće za knjigu dobila je kuhajući za djecu slavnih poput Madonne, Toma Crusea i Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Roberta Redforda, Johna Cusaka… Inače, nije nam nepoznata jer prije četiri godine njezine inovativne recepte upoznali smo u knjizi "Hrana za dušu i tijelo" u izdanju Planetopije. Knjiga je dobila prestižnu nagradu Gourmand World Cookbook, za najbolju kuharicu zdrave i hranjive prehrane na svijetu, za 2004. godinu.

Što donosi kuharica za djecu?

– U kuharici za djecu nalazi se nekoliko makrobiotičkih slasnih i provjerenih recepata za sve obroke, užine i deserte u kojima će uživati djeca svih uzrasta. Roditeljima savjetujem da za bebe pripreme juhe kao kašice s manje začina koje će rado jesti,- rekla je Aine McAteer.

Birajte svježe namirnice


Aine McAteer preporučuje da roditelji kod djece izbjegnu stvaranje navike jedenja brze hrane koja sadrži negativne sastojke i kemikalije treba . Isto tako djeca trebaju izbjegavati grickalice i čips koji ih zasićuju.

Sve namirnice trebaju biti svježe, a zamrznuti i konzervirani sastojci se ne preporučuju, osim ako nemamo izbora. U prehranu djece treba uvrstiti cjelovite žitarice, mahunarke, svježe voće i povrće, biljne bjelančevine, uglavnom tofu i seitan.

– Većina djece ne voli jesti povrće. Stoga nastojim pripremiti maštovito hranu koja im je nevjerojatno ukusna i privlačna,- rekla je Aine McAteer.

Doručak, ručak, užina

Doručak treba početi sa složenim ugljikohidratima kao što su riža, crni kruh, a osiguravaju djeci energiju kroz duže razdoblje.

Za ručak je dobra kombinacija tofu i povrća, a za večeru grickalice i štapići od povrća. Isto tako povrće može se kombinirati s hranom koja sadrži bjelančevine. U desertima se obično se koristi sirup od agave. Neizostavan dio prehrane su i orašasti plodovi, lanene i bundevine sjemenke koje treba integrirati u cjelovitu prehranu.
Važno je da djeca s roditeljima sudjeluju u procesu pripreme hrane. To uključuje od izbora namirnica u trgovini, ukrašavanja stola do sudjelovanju s roditeljima u pripremi nekih jela u čemu znaju biti vrlo kreativni.

Zdrava užina za školsku djecu može obuhvaćati tortilje ili sendvič od kvalitetnog brašna s nadjevom od humusa ili drugim namazom od mahunarki, domaći mafini ili peciva bez šećera, rižine kuglice ili sushi s nori algom, štapići mrkve, krastavca ili celera s humusom, male kutije grožđica i drugog suhog voća, voćni sok ili smoothie napitak.

Dobar recept su smrvljeni rižini krekeri pomiješani s topljenom čokoladom ili maslacem od badema.

– Nadam se da će ova knjiga poslužiti kao izvor ideja roditeljima kako da kreativnije kuhaju svojoj djeci,- rekla je Aine McAteer.

Tijekom vikenda održavaju se odlične radionice kuhanja Lunchbox hrana za djecu i Najbolja prehrana za zdrave kosti.



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version