Duh i tijelo

Zdrava koža tijekom ljeta

Zaštitite kožu prije izlaganja opasnom sunčevom zračenju.
Ljeto je godišnje doba kada želimo provoditi što više vremena na svježem zraku i suncu. No, u posljednjih nekoliko desetljeća nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama nosi sve veću opasnost. Stručnjaci nas neprestano upozoravaju na opasno djelovanje sunčevog zračenja i pogubnog utjecaja na našu kožu. Koža je najveći organ ljudskog tijela i prekomjernim i nezaštićenim izlaganjem suncu činimo joj štetu čije posljedice možemo osjetiti i nakon više godina.

Iako je izlaganje suncu potrebno, za stvaranje vitamina D dovoljno je desetominutno izlaganje tri puta tjedno. Pretjerano izlaganje suncu znatno povećava rizik od nastanka melanoma, jednog od najopasnijeg i najsmrtonosnijeg oblika raka kože. S obzirom na visoki indeks UVB i UVA zračenja, koži je svakodnevno potrebna visoka zaštita.

Danas više nije dovoljno jednokratno nanijeti kremu za sunčanje i mirno uživati na suncu. Između 11 i 16 sati uopće se ne bismo smjeli izlagati suncu, a sunčane naočale i šešir postali su obavezni! 

Sredstva za sunčanje

Sredstva za sunčanje moraju imati UVB i UVA zaštitu. UVB zračenje uzrokuje opekline i nastanak raka kože, a UVA zrake uzrokuje preuranjeno starenje kože i razvoj raka kože. Kremu, mlijeko ili sprej za sunčanje potrebno je nanijeti 20 do 30 minuta prije odlaska na plažu, a tijekom boravka na plaži nužno je stalno obnavljanje.



Iako je na sredstvu za sunčanje navedeno da je vodootporno, to ne znači da ste zaštićeni i nakon što izađete iz mora ili bazena. Obnavljajte zaštitu svaka dva sata, a posebno nakon kupanja, znojenja i presvlačenja ponovno nanesite kremu na cijelo tijelo i lice i nemojte štedjeti.



Zaštitni faktor

Zaštitni faktor odnosi se na razliku u vremenu koje je potrebno za nastanak opeklina nakon izlaganja zaštićene kože u usporedbi s vremenom izlaganja nezaštićene kože.



Osobe koje prirodno imaju tamniju put i nisu sklone crvenilu i opeklinama također nisu sigurne. Oštećenja kože mogu se pojaviti čak i ako nema vidljivih opeklina ili crvenila. Zaštitni faktor mora biti barem 15 i više.

Zaštita lica

Tijekom boravka u gradu također je potrebna zaštita od sunca. Koristite hidratantnu kremu i tekući puder koji imaju zaštitni faktor, a na njih nanesite još jedan sloj mineralnog pudera sa zaštitnim faktorom.



Kada nanosite kremu na lice, obavezno namažite i uši, nos, vrat, usne te druge dijelove koje većina najčešće zaboravi. Rak kože može se pojaviti i na usnama, stoga je tom osjetljivom dijelu tijela potrebna posebna zaštita. Namažite usne balzamom koji ima zaštitni faktor 15 i više.

Vani obavezno nosite velike sunčane naočale kako biste oči zaštitili od sunca. Sunce može uzrokovati zdravstvene probleme s očima, primjerice očni katarakt i makularnu degeneraciju oka. Odaberite sunčane naočale koje nose minimalnu zaštitu UV 400 sa staklima u sivim i smeđim nijansama.

Odjeća

Kako biste zaštitili glavu od sunca, krema nije dovoljna. Nosite šešir velikog oboda i velike sunčane naočale. Kape poput šilterica ostavljaju uši nezaštićenima. Većina pamučnih majica pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka kao zaštitni faktor 8, a ako je mokra, zaštita se smanjuje na 2.



Budite posebno oprezni kada provodite vrijeme na brodu. Voda, kao i pijesak, reflektiraju sunčevu svjetlost. Nosite laganu odjeću, šešir i sunčane naočale, a kožu štitite visokim zaštitnim faktorom.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Darivanje

Eucerin Hydro Protect fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ prikladan je za svakodnevnu upotrebu.

Trendovi

Ako dosada niste čuli za KALLOS, sigurni smo da ćete sada zapamtiti jer vjerujemo da uskoro neće postojati žena (ili muškarac) koji neće poželjeti...

Darivanje

Unutar prve dermatološke i certificirane organske linije brenda A-Derma nalazi se HYALU serum 3u1 –snažno učinkovit serum s ultra brzim djelovanjem.

Beauty report

Vjerujemo kako će MOMMY kolekcija olakšati izbor kozmetičkih proizvoda svim budućim majkama i dojiljama koje traže učinkovite, ali sigurne i neškodljive proizvode, provjerenih prirodnih...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version