Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zdrava koža tijekom ljeta

Zaštitite kožu prije izlaganja opasnom sunčevom zračenju.

Ljeto je godišnje doba kada želimo provoditi što više vremena na svježem zraku i suncu. No, u posljednjih nekoliko desetljeća nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama nosi sve veću opasnost. Stručnjaci nas neprestano upozoravaju na opasno djelovanje sunčevog zračenja i pogubnog utjecaja na našu kožu. Koža je najveći organ ljudskog tijela i prekomjernim i nezaštićenim izlaganjem suncu činimo joj štetu čije posljedice možemo osjetiti i nakon više godina.

Iako je izlaganje suncu potrebno, za stvaranje vitamina D dovoljno je desetominutno izlaganje tri puta tjedno. Pretjerano izlaganje suncu znatno povećava rizik od nastanka melanoma, jednog od najopasnijeg i najsmrtonosnijeg oblika raka kože. S obzirom na visoki indeks UVB i UVA zračenja, koži je svakodnevno potrebna visoka zaštita.

Danas više nije dovoljno jednokratno nanijeti kremu za sunčanje i mirno uživati na suncu. Između 11 i 16 sati uopće se ne bismo smjeli izlagati suncu, a sunčane naočale i šešir postali su obavezni! 

Sredstva za sunčanje

Sredstva za sunčanje moraju imati UVB i UVA zaštitu. UVB zračenje uzrokuje opekline i nastanak raka kože, a UVA zrake uzrokuje preuranjeno starenje kože i razvoj raka kože. Kremu, mlijeko ili sprej za sunčanje potrebno je nanijeti 20 do 30 minuta prije odlaska na plažu, a tijekom boravka na plaži nužno je stalno obnavljanje.Iako je na sredstvu za sunčanje navedeno da je vodootporno, to ne znači da ste zaštićeni i nakon što izađete iz mora ili bazena. Obnavljajte zaštitu svaka dva sata, a posebno nakon kupanja, znojenja i presvlačenja ponovno nanesite kremu na cijelo tijelo i lice i nemojte štedjeti.Zaštitni faktor

Zaštitni faktor odnosi se na razliku u vremenu koje je potrebno za nastanak opeklina nakon izlaganja zaštićene kože u usporedbi s vremenom izlaganja nezaštićene kože.Osobe koje prirodno imaju tamniju put i nisu sklone crvenilu i opeklinama također nisu sigurne. Oštećenja kože mogu se pojaviti čak i ako nema vidljivih opeklina ili crvenila. Zaštitni faktor mora biti barem 15 i više.

Zaštita lica

Tijekom boravka u gradu također je potrebna zaštita od sunca. Koristite hidratantnu kremu i tekući puder koji imaju zaštitni faktor, a na njih nanesite još jedan sloj mineralnog pudera sa zaštitnim faktorom.Kada nanosite kremu na lice, obavezno namažite i uši, nos, vrat, usne te druge dijelove koje većina najčešće zaboravi. Rak kože može se pojaviti i na usnama, stoga je tom osjetljivom dijelu tijela potrebna posebna zaštita. Namažite usne balzamom koji ima zaštitni faktor 15 i više.

Vani obavezno nosite velike sunčane naočale kako biste oči zaštitili od sunca. Sunce može uzrokovati zdravstvene probleme s očima, primjerice očni katarakt i makularnu degeneraciju oka. Odaberite sunčane naočale koje nose minimalnu zaštitu UV 400 sa staklima u sivim i smeđim nijansama.

Odjeća

Kako biste zaštitili glavu od sunca, krema nije dovoljna. Nosite šešir velikog oboda i velike sunčane naočale. Kape poput šilterica ostavljaju uši nezaštićenima. Većina pamučnih majica pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka kao zaštitni faktor 8, a ako je mokra, zaštita se smanjuje na 2.Budite posebno oprezni kada provodite vrijeme na brodu. Voda, kao i pijesak, reflektiraju sunčevu svjetlost. Nosite laganu odjeću, šešir i sunčane naočale, a kožu štitite visokim zaštitnim faktorom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Beauty Cocktail Mixer okupio je ljubitelje ljepote, stručnjake iz industrije i influencere kako bi istražili najnovije proizvode i trendove vezane uz ljepotu koje su...

Beauty report

Noelle, hrvatski beauty brend, upravo je lansirao novu liniju skincare setova koja slavi prirodnu ljepotu i donosi inovacije u svijet čiste i njegovane kože.

Savjeti i preporuke

Zima nam stiže, a s njome suhi zrak zbog čega površina kože gubi vlažnost, brže se isušuje i više boravimo u zatvorenim prostorima.

Savjeti i preporuke

Pripadnici jačeg spola izazivaju pažnju i privlače poglede iz različitih razloga, ali briga o sebi na vrhu je popisa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.