Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

10 stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu

Samo 15-30 minuta hodanja na dan može drastično poboljšati, ne samo izgled osobe, nego i zdravlje.

Jeste li ikada čuli Hipokratovu izreku: „Hodanje je najbolji lijek“? Mi ju nadograđujemo govoreći da je hodanje, s dobrim snom i zdravom prehranom, savršena kombinacija za zdravlje. Samo 15-30 minuta hodanja na dan može drastično poboljšati, ne samo izgled osobe, nego i zdravlje

Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da obično hodanje može imati tako velik i pozitivan utjecaj na cijelo tijelo i um. Jednostavno je, jeftino i ne zahtijeva prevelik napor.

Brightside donosi popis stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu.

Pozitivne promjene u mozgu

Istraživanja su pokazala da jednostavne i manje zahtjevne vježbe, kao što je hodanje, sprječavaju ranu senilnost, smanjuju mogućnost razvitka Alzheimerove bolesti te poboljšavaju cjelokupno zdravlje.

Uz to ide i smanjenje mentalnog stresa i održavanje optimalne razine endorfina.

Poboljšanje vida

Iako se čini da su oči najmanje povezane s nogama, hodanje zapravo povoljno utječe na vid. Može pomoći pri borbi protiv glaukoma smanjenjem očnog tlaka.

Prevencija srčanih bolesti

Hodanje nije manje učinkovito od trčanja kada je riječ o prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Ova aktivnost pomaže pri izbjegavanju srčanih problema tako što se hodanjem smanjuje krvni tlak, kolesterol te se poboljšava cirkulacija krvi.

Povećanje kapaciteta pluća

Hodanje je vježba koja povećava dotok kisika u krv te pomaže pri treniranju pluća, a uz to eliminira nepoželjne tvari i toksine. Zbog boljeg i dubljeg disanja mnogi simptomi povezani s bolesti pluća mogu biti smanjeni.

Korist za gušteraču

Možda se čini čudno, no hodanje kao vježba je zapravo učinkovitije za sprječavanje dijabetesa od trčanja. Ovo istraživanje je pokazalo da je skupina „hodača“ imala 6 puta veću toleranciju na glukozu nego skupina koja je trčala. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 6 mjeseci.

Poboljšanje u probavi

30 minuta hodanja na dan može, ne samo smanjiti rizik od razvitka raka crijeva, nego može poboljšati našu probavu i smanjiti zatvorenost.

Razvijanje mišića

Razvitak mišića i gubljenje težine (kod pretilih ljudi najviše) može se postići hodanjem. Ideja o hodanju 10 000 koraka u danu se može računati kao sesija u teretani, pogotovo ako dodate intervale hodanja uzbrdo. Ujedno, hodanje nije zahtjevno te ne zahtijeva oporavak, što znači da nećete imati bolove u mišićima i nećete žaliti što zbog toga morate propustiti sljedeću vježbu.

Jačanje kostiju i zglobova

Hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova, spriječiti gubitak mase kostiju te čak i reducirati rizik od prijeloma i ozljeda. Zaklada za artritis preporučuje 30 minuta umjerenog hodanja svaki dan kako bi se umanjili bolovi u zglobovima, kao i upale i ukočenost.

Smanjenje bolova u leđima

Hodanje može biti spas za one koje jako bole leđa tijekom zahtjevnijih vježbi. Budući da je to laka aktivnost, hodanje neće uzrokovati dodatnu bol ili nelagodu kao što bi bio slučaj s trčanjem. Hodanje doprinosi cirkulaciji unutar kralježnice te poboljšava držanje i fleksibilnost koja je ključna za zdravu kralježnicu.

Mirniji um

Ako hodanje pomaže pri smanjenju simptoma osoba koje pate od depresije, zamislite koliko može pomoći nama kada se osjećamo umorno ili potišteno. Vesela šetnja s prijateljem ili bliskom osobom će umnožiti efekt sreće te ćete se bolje osjećati.

Izvor: Novizivot, Brightside

Više

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Zdravstveni karton

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Duh i tijelo

Motivirali vas posao koji radite da svako jutro ustanete iz kreveta bez grča u želucu ili pomisli da i prije početka radnog vremena čekate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.