Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

10 znakova da su vaše razina hormona stresa previsoke

Situacija postaje problematična samo ako je kortizol predugo prisutan u tijelu u prevelikoj koncentraciji, što je obično povezano s (podsvjesnim) stresom ili uzimanjem lijekova.

Kortizol se često naziva hormonom stresa u našem tijelu. Ova vitalna tvar utječe na metabolizam šećera i masti u krvi te usporava izlučivanje vode i djeluje protuupalno. Određena količina kortizola važna je za funkcioniranje našeg tijela i može se otkriti u našoj krvi na različitim razinama, ovisno o dobu dana.

Situacija postaje problematična samo ako je kortizol predugo prisutan u tijelu u prevelikoj koncentraciji, što je obično povezano s (podsvjesnim) stresom ili uzimanjem lijekova.

Ovo su znakovi previše kortizola na koje trebate obratiti pozornost: 

 1. Imate problema sa spavanjem. Vaše tijelo je iscrpljeno, ali vaš um juri tako brzo da se ne možete odmoriti.
 2. Borite se da smršavite, ali salo s trbuha nikako da nestane.
 3. Gotovo da nemate libido. Vaše je tijelo toliko zauzeto rješavanjem stresa da reprodukcija trenutno nije fokus organizma.
 4. Imate neobjašnjivu bol u vratu ili leđima.
 5. Stalno ste bolesni i vrlo osjetljivi na viruse.
 6. Imate probavne probleme svih vrsta, poput proljeva, zatvora ili plinova.
 7. Stalno se osjećate iscrpljeno i bezvoljno, iako puno spavate.
 8. Osjećate jaku želju za slatkim, slanim ili masnim.
 9. Primjećujete na sebi da ste postali puno tjeskobniji i vaš način razmišljanja općenito je negativniji nego inače.
 10. Čak i u sunčanijim mjesecima, imate stalni osjećaj “zimske depresije ” i nemate volje raditi ništa što vam je prije donosilo radost.

5 savjeta kako sniziti razinu kortizola:

 • Sport: Nekoliko studija pokazuje da su aerobni sportovi poput laganog trčanja izvrsni za smanjenje mentalnog stresa.
 • Hrana s antioksidansima: orašasti plodovi kao što su orasi ili bademi kao i sjemenke (zdrave masti, vitamin B), zeleno lisnato povrće kao što je špinat (vitamini B, E i magnezij, kalij) i bobičasto voće kao što su borovnice, maline itd. (vitamin C) pogodni su za smanjenje stresa.
 • Meditacija: Samo nekoliko minuta dnevno pomoći će vam da usredotočite svoju pažnju na sadašnji trenutak. Dišite svjesno, to povećava sposobnost koncentracije, poboljšava mentalno i tjelesno zdravlje i pomaže u boljem suočavanju s tjeskobom, depresijom i nesanicom.
 • Smijeh: čudesni lijek za borbu sa stresom. Čak i u stresnim situacijama vrijedi “lažirajte smijeh” – jer umjetno smijanje također pomaže.
 • Promjena perspektive: Stresom se može aktivno upravljati ispravnim stavom. Gledajte na stres kao na svog saveznika, pomirite se s njim i prihvatite ga. Tako brže prolazi.

Izvori Novi list

Više

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Darivanje

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest sa simptomima crvenila, osipa i vrlo neugodnog svrbeža kože

Zanimljivosti

Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić će u prvoj emisiji nove, jedanaeste sezone popularnog talk-showa Ženska priča, i to na temu ŽENSKA MUDROST, ugostiti poznate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.