Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

10 znakova da su vaše razina hormona stresa previsoke

Situacija postaje problematična samo ako je kortizol predugo prisutan u tijelu u prevelikoj koncentraciji, što je obično povezano s (podsvjesnim) stresom ili uzimanjem lijekova.

Kortizol se često naziva hormonom stresa u našem tijelu. Ova vitalna tvar utječe na metabolizam šećera i masti u krvi te usporava izlučivanje vode i djeluje protuupalno. Određena količina kortizola važna je za funkcioniranje našeg tijela i može se otkriti u našoj krvi na različitim razinama, ovisno o dobu dana.

Situacija postaje problematična samo ako je kortizol predugo prisutan u tijelu u prevelikoj koncentraciji, što je obično povezano s (podsvjesnim) stresom ili uzimanjem lijekova.

Ovo su znakovi previše kortizola na koje trebate obratiti pozornost: 

 1. Imate problema sa spavanjem. Vaše tijelo je iscrpljeno, ali vaš um juri tako brzo da se ne možete odmoriti.
 2. Borite se da smršavite, ali salo s trbuha nikako da nestane.
 3. Gotovo da nemate libido. Vaše je tijelo toliko zauzeto rješavanjem stresa da reprodukcija trenutno nije fokus organizma.
 4. Imate neobjašnjivu bol u vratu ili leđima.
 5. Stalno ste bolesni i vrlo osjetljivi na viruse.
 6. Imate probavne probleme svih vrsta, poput proljeva, zatvora ili plinova.
 7. Stalno se osjećate iscrpljeno i bezvoljno, iako puno spavate.
 8. Osjećate jaku želju za slatkim, slanim ili masnim.
 9. Primjećujete na sebi da ste postali puno tjeskobniji i vaš način razmišljanja općenito je negativniji nego inače.
 10. Čak i u sunčanijim mjesecima, imate stalni osjećaj “zimske depresije ” i nemate volje raditi ništa što vam je prije donosilo radost.

5 savjeta kako sniziti razinu kortizola:

 • Sport: Nekoliko studija pokazuje da su aerobni sportovi poput laganog trčanja izvrsni za smanjenje mentalnog stresa.
 • Hrana s antioksidansima: orašasti plodovi kao što su orasi ili bademi kao i sjemenke (zdrave masti, vitamin B), zeleno lisnato povrće kao što je špinat (vitamini B, E i magnezij, kalij) i bobičasto voće kao što su borovnice, maline itd. (vitamin C) pogodni su za smanjenje stresa.
 • Meditacija: Samo nekoliko minuta dnevno pomoći će vam da usredotočite svoju pažnju na sadašnji trenutak. Dišite svjesno, to povećava sposobnost koncentracije, poboljšava mentalno i tjelesno zdravlje i pomaže u boljem suočavanju s tjeskobom, depresijom i nesanicom.
 • Smijeh: čudesni lijek za borbu sa stresom. Čak i u stresnim situacijama vrijedi “lažirajte smijeh” – jer umjetno smijanje također pomaže.
 • Promjena perspektive: Stresom se može aktivno upravljati ispravnim stavom. Gledajte na stres kao na svog saveznika, pomirite se s njim i prihvatite ga. Tako brže prolazi.

Izvori Novi list

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba u vašem emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.