Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Tina Hajon: Predstavljamo filmove koji prate umjetnike, kreativne procese i inovativna stvaralaštva

Razgovaramo s Tina Hajon, osnivačicom udruge Pari Pikule i voditeljicom projekta Secret Arts Cinema.

Razgovaramo s Tina Hajon, osnivačicom udruge Pari Pikule i voditeljicom projekta Secret Arts Cinema.

Što je Secret Arts Cinema i kako je došlo do njega?

Secret Arts Cinema je tematski filmski program, mi ga zovemo i kino event u organizaciju udruge Pari Pikule. Pokrenula sam ga s kolegom Hrvojem Pukšecom prošle godine u različitim gradovima Hrvatske, s namjerom da gledateljima premijerno predstavimo filmove koji prate umjetnike, kreativne procese i inovativna stvaralaštva. I Hrvoje i ja već dugi niz godina radimo u filmskoj industriji, a u ovom projektu ujedinili smo sve naše “umjetničke strasti”.

U fokusu su nam od početka bili filmovi koji problematiziraju teme dizajna, arhitekture, umjetnosti i zanata. Filmovi koji se bave ovim temama, (ako ne govorimo o velikim blockbusterima) teško nalaze put do kino dvorana. A nama je upravo to bio izazov i želja. Kao što i sam naslov ovog našeg programa kaže – “tajne umjetnosti” – razotkrivamo tajne onih koji sa svojom maštovitošću na nekim malim ili velikim raznima pomiču našu svijest, propitkuju društvo i vrijeme u kojem živimo, čine nas na neki način bogatijima.

Kakav je ovogodišnji program SAC?

Ove godine u programu imamo četiri dugometražna filma; tri dokumentarna i jedan igrani. Prikazujemo ih u Art-kinu Croatia (Rijeka), Kinoteka Zlatna vrata (Split) i Kaptol Boutique Cinema (Zagreb).

Kroz period od skoro dva mjeseca, Secret Arts Cinema filmovi imaju premijere u svakom gradu u različitim terminima. Tako smo program otvorili 15. listopada u Rijeci s razotkrivajućim dokumentarcem “Maurizio Cattelan – Vraćam se odmah” koji govori o provokativnom i neuhvatljivom talijanskom i svjetskom zločestom dečku suvremene umjetničke scene.

Hrvoje Pukšec i Tina Hajon – selektori programa SAC i redatelj Vladislav Knežević

Nakon “Maurizia” na programu je film “Ljudskiji od ljudi”, filmski pothvat u potrazi za odgovorom na pitanje u kojoj su mjeri ljudskost i posebice ljudska kreativnost u opasnosti pred umjetnom inteligencijom. Poslije dva dokumentarca slijedi konačno i igrani film. “Tarantula na putu” film je o putovanju, strahu i ljubavi prema glazbi, i šećer na kraju, program zatvaramo 5. prosinca u Splitu filmom “Tko je smjestio kaktusiću?”.

Što je sve jedinstveno u ovom programu?

Radimo za Hrvatsku premijerna i jedinstvena prikazivanja međunarodno poznatih filmova. Secret Arts Cinema filmove možete vidjeti samo jednom, ako su to ekskluzivne projekcije. Uz filmove, skoro uvijek kombiniramo gostovanja ili neku vrstu događanja koja se vezuju za temu filma i “ujedinjuju” različite vrste umjetnosti /kreativnosti te promoviraju lokalne umjetnike. Film nam je samo inspiracija, a kreativnost je u kino dvorani…

radionica crtanja stripa „Kaktusić“

Tako je npr. uz film o poznatoj danskoj građevini u Rijeci gostovao renomirani riječki arhitekt Iris Turato, a uz film o najpoznatijem talijanskom konceptualnom umjetniku, u Splitu smo ugostili nagrađivanu mladu umjetnicu Lanu Stojićević, dok smo u Zagrebu ugostili poznatog performera Marijana Crtalića. Uz neke filmove smo imali plesne izvedbe i japanske čajanke, uz neke radionice fotografije i, sad zadnje, organizirali smo radionicu crtanja stripa za djecu.

Zašto baš radionicu stripa za djecu?

To je u skladu s našom misijom edukacije o umjetnostima i razvijanju kreativnosti. S kim je to bolje raditi nego s djecom?! Ova radionica (ostvarena u suradnji s Crtani Romani Šou Zagreb Comic Conom) je najava međunarodne premijere dokumentarnog filma “Tko je smjestio Kaktusiću?” redatelja Đorđe Markovića, a koja će se održati u srijedu 7. studenog 2018. u 20 sati u Kaptol Boutique Cinema.

Projekcije istog filma bit će 19. studenog u Rijeci i 5. prosinca u Splitu. Glavni protagonist filma je svjetski prepoznat, kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. U filmu su i svjedočanstva mnogih drugih poznatih umjetnika, a vidjet ćete npr. i duhovite anegdote Mirka Ilića.

Ovaj film je nastao kao srpsko- hrvatska koprodukcija, svoju svjetsku premijeru imao je na Beldocsu, u prepunoj dvorani s više od 3.000 ljudi. Mene je film odmah oduševio i neizmjerno sam sretna i ponosna da svoju premijeru ima baš u našem Secret Arts Cinema programu. Nisam dugo vidjela kreativni dokumentarac u kojem se tako savršeno nadopunjuju i ljube strip, film i animacija. To nije film samo za crtače stripova, da krivo ne pomislite, to je baš film za publiku.

Ne propustite

Događanja

Drugo izdanje Secret Arts Cinema približava se kraju. Najbolje stvari uvijek dolaze na kraju, pa je tako vrijeme i za jednu međunarodnu premijeru.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.