Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

20 pitanja na koje parovi trebaju znati odgovor prije stupanja u brak

U bračnu luku ne bismo trebali ulaziti tek tako. Važno je sagledati cijelu sliku koja može biti totalno drugačija od trenutnih emocija.

Brak je velika obaveza koja bi trebala trajati cijeli život. U bračnu luku ne bismo trebali ulaziti tek tako. Važno je sagledati cijelu sliku koja može biti totalno drugačija od trenutnih emocija.

No, iako pri ulasku u brak rijetko tko razmišlja o njegovu roku trajanja, nažalost, mnogi završe prije očekivanoga. Bez obzira na razloge razvoda, činjenica je da je u posljednjih deset godina u Hrvatskoj njihov broj u porastu. Širok je spektar razloga pucanja modernih brakova, a među njima su razilaženje u stavovima, razlike u shvaćanju uloga u braku i nedovoljno poznavanje stavova partnera.

Brak i Covid-19

Privremeni statistički podaci za 2020. pokazuju da su epidemiološke mjere znatno utjecale na održavanje svadbenih svečanosti. Od ožujka do svibnja 2020. ukupno je sklopljeno 71,4% manje brakova nego u istom razdoblju 2019.

Krajem svibnja 2020. ponovno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti, što se odrazilo na broj sklopljenih brakova u lipnju 2020., kada je sklopljeno 1 159 brakova više, odnosno 207,0% više nego u prethodnome mjesecu. U odnosu na lipanj 2019. sklopljeno je 680 brakova manje, odnosno 28,3%.

Od srpnja do rujna 2020. sklopljeno je ukupno 7 311 brakova, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećanje od 1,2%, odnosno sklopljeno je 88 brakova više. U rujnu 2020. bilo je najviše sklopljenih brakova u ovoj godini (2 744).

Početak jeseni i uvođenje nužnih epidemioloških mjera te ograničavanje okupljanja ponovno se odrazilo na održavanje svadbenih svečanosti. Od listopada do prosinca 2020. sklopljeno je 1 145 brakova manje, odnosno 21,1% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U prosincu 2020. sklopljena su 923 braka, što je u odnosu na prosinac prethodne godine smanjenje od 28,2%, odnosno sklopljena su 363 braka manje.

Predbračna pitanja

The Sun prenosi listu predbračnih pitanja kroz koje bi svaki par trebao proći prije ženidbe.

 1. Jeste li dužni vi ili vaš partner? Važno je u potpunosti znati financijsku situaciju partnera.
 2. Jesmo li se doista spremni obvezati jedan prema drugom ili je odluka o braku samo iskaz trenutnih emocija?
 3. Kada i koliko djece tko želi, što tko misli o posvajanju, ima li neko od vas problema s neplodnošću za koje zna, moguće nasljedne bolesti? Poznavanje ovog stava partnera i kompromis je jedna od ključnih stavki braka.
 4. Postoje li kakve spolne bolesti? Povjerenje je važno, ali ipak obavite testiranja.
 5. Koji su planovi za narednih 5 do 10 godina kada su u pitanju karijera i obrazovanje? Takva, kao i pitanja o mogućnostima selidbe zbog posla, spremnosti na ustupke i slično daju uvid u sličnost stavova i omogućuju bolje poznavanje.
 6. Jeste li religiozni? Pitanja o važnosti religije, ateizmu, odgajanju djece u vjeri otkrivaju neke ključna vjerovanja i stavove u životu, pa su zato veoma važni.
 7. Imate li problema sa savladavanjem bijesa? Je li jedan od partnera sklon nervozi, agresiji, neefikasnim metodama rješavanja negativnih emocija, postoje li neke traume, terapije i slično? Ovakve stvari mogu biti ogromni udarci za partnerstvo.
 8. Energija – imate li slična ili različita razmišljanja, može li to izazvati probleme, koje kompromise možete očekivati?
 9. Odjeća i troškovi – koliko često kupujete i koliko vam je to važno? Ovakve male stvari djeluju nevažne, ali sve može doći na naplatu u velikim razlikama u stavovima.
 10. Seksualna kompatibilnost – koliko često želite seks i koliko vam je potreban. Ako ste u kratkoj vezi, koja su vaša prethodna iskustva kada je u pitanju vaš libido? Kako na vas utiče nedostatak seksa? Budite sigurni da su vam očekivanja i želje približne, jer stručnjaci intimni život i zadovoljstvo seksualnim životom navode kao jedan od ključnim stvari u braku.
 11. Stav o financijama: Kako će se dijeliti, postoje li neka rodna očekivanja i uloge, ima li netko očekivanje vezano za brigu o roditeljima u starijoj životnoj dobi?
 12. Razlika u godinama: Ako postoji, u kom smislu može utjecati na vaš odnos? Jeste li otvoreni na različitost koja dolazi s tim, a vezana je na potrebe i želje?
 13. Koje su granice što se tiče osoba suprotnog pola? Što smatrate OK, a što ne – od rukovanja, zagrljaja, poljubaca…
 14. Društvene mreže – koliko ih često koristite, koliko su vam važne, stavljate li privatne detalje, koja ponašanja na njima su vam u redu, a koja nisu. Iako zvuči banalno, zaista postoje razvodi zbog ovog problema i sve su češći.
 15. Štednja – koliko zajedno zarađujete, koliko bi mogli ili planirate li štedjeti i za što? Kakav život i nekretnine možete priuštiti? Razmišljate li o kreditu?
 16. Što je prevara? Različite definicije i granice tolerancije mogu izazvati velike probleme.
 17. Fizičko i verbalno zlostavljanje: smetaju li vas psovke, uvrede tijekom svađe, jeste li skloni bacanju stvari u naletu bijesa, jeste li nekada nekoga udarili, hoćete li udarili dijete ako je neposlušno?
 18. Koje ste obrasce ponašanja naučili od svojih roditelja? Dobri i loši primjeri mogu nas obilježiti, iako se mogu mijenjati uz trud i vrijeme.
 19. Stav o smrti i bolestima, želje o pogrebu… definitivno se moramo složiti kako ovo zvuči morbidno, ali ta tema sve nas čeka, prije ili kasnije.
 20. Tko sam ja za tebe? Vidi li vaš potencijalni partner zaista vašu ljudsku vrijednost? Primjećuje li da ste puno više od toga kako se ponašate, što govorite, da ste posebni bez obzira na vaše greške? Odgovor na ovo pitanje treba da bude iznad emocija i da pokaže ima li potencijalni partner snage da izdrži sve to s vama.

Više

Obitelj

Udomiteljstvo, kao specifičan oblik privremene izvaninstitucionalne skrbi, pruža djetetu mogućnost rasta i razvoja u okružju prihvaćenosti i podrške

Duh i tijelo

Primjerice, želite li izgubiti kilograme, žutu boju morate izbjegavati jer otvara apetit dok vam srebrna može spasiti život.

Život u dvoje

Procjenjuje se da 40% do 50% brakova završi razvodom, stoga je uspostavljanje zdrave veze često lakše reći nego učiniti.

Život u dvoje

Postoji razlog zašto idete za onima za kojima idete.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.