Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

29. Međunarodni tjedan dojenja podsjeća na važnost podrške dojenju i osnaživanja roditelja

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života.

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da sva djeca, osim rijetkih iznimaka zbog medicinski uvjetovanih razloga, trebaju dobivati isključivo majčino mlijeko barem u prvih 6 mjeseci života. S dojenjem treba nastaviti i u drugoj polovici prve godine, uz postepeno dodavanje druge hrane (dohrana). Zatim se dojenje može nastaviti, sve dok majka i dijete to žele.

Među pet najuspješnijih zemalja

Hrvatska je među pet najuspješnijih zemalja po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, što je doprinijelo tome da je 78,9 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do 2 mjeseca isključivo dojeno. Ministarstvo  zdravstva i UNICEF ove će godine, u okviru UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, opremiti sva rodilišta u Hrvatskoj, 31 rodilište, kako bi se dodatno unaprijedili uvjeti za sve novorođene djevojčice i dječake u Hrvatskoj i njihove majke.

Tema je ovogodišnjeg, dvadeset devetog Međunarodnog tjedna dojenja osnaživanje roditelja i stvaranje okružja koje potiče dojenje. Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima ključno je za zadržavanje visoke stope dojenja u prvim mjesecima djetetova života. Nakon 6 mjeseci stopa dojenja u Hrvatskoj opada pa je za to razdoblje neophodno stvarati podržavajuće okruženje za majke.

 

29. Međunarodni tjedan dojenja, pod sloganom “Osnažimo roditelje i omogućimo dojenje”, održat će se od 1. do 7. kolovoza.

 

Trčimo za najbolji početak života

 „Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci djetetova života. UNICEF podržava razvijanje dobrih praksi koje uzimaju u obzir potrebe majki na radnom mjestu i u svim svakodnevnim situacijama, a sve počinje u rodilištu. Kako bismo zadržali visoku stopu dojenja i osigurali najbolje uvjete za djecu i majke, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu i edukaciju osoblja. Ove godine na humanitarnoj utrci Mliječna staza trčimo za najbolji početak života”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Cilj je ovogodišnje UNICEF-ove utrke Mliječna staza osigurati kvalitetniju skrb u svim rodilištima u Hrvatskoj. Prikupljena sredstva uložit će se u edukaciju osoblja i nabavu opreme koja je prepoznata kao prioritetna. To, između ostalog, uključuje nabavu opreme za olakšavanje poroda, poput bežičnog CTG-a i fototerapijske dekice. Za rodilišta će biti osigurani i krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

 

Istraživanje provedeno u Kanadi, u koje je bilo uključeno 14 000 djece,  pokazalo je da dojenje značajno povećava kvocijent inteligencije (IQ) djeteta. Utvrđeno je da su dojena djeca na testovima inteligencije pokazala značajno bolje rezultate.

Još se ne može sa sigurnošću reći jesu li za veću inteligenciju odgovorni neki sastojci majčinog mlijeka ili sama fizička i socijalna interakcija između majke i djeteta prilikom dojenja.

 

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj za razdoblje 2018. − 2020.  godine. Cilj je Nacionalnog programa povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, te je osnivanje banke humanog mlijeka  uvrstilo u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. − 2020. godine.  

26.07. 2019, Petrova bolnica, Zagreb

Na važnost dojenja koje  je jedno od najboljih ulaganja u zdravlje svjetskog stanovništva podsjetio je i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Stjepko Pleština. „Dojenje je ključno za zdravlje i razvoj djece, ali i majki. Naime, majke koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke. Petrova je vodeća ustanova u Republici Hrvatskoj i zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli.“

„U hrvatskim okvirima, u Petrovoj se rodi više od 50% djece vrlo niske i niske porođajne težine. Perinatalni mortalitet je na razini najrazvijenijih zemalja svijeta, bolji nego prosjek EU. Otkad postoji klinika potičemo dojenje kao najbolji način hranjenja djece i na to smo iznimno ponosni“, izjavio je prof. dr.sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.

Više

Zanimljivosti

Baby Lavandon cipelice ručno su rađene od prirodnih materijala vrhunske kvalitete kao što su pamuk, koža i nebuk.

Drama Queen

Vidi li se u mijenjaju pelena, u neprospavanim noćima? Vidi li se u vezanju repića ili slaganju Lego kockica?

Savjeti stručnjaka

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Zdravstveni karton

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.