Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

30 minuta koje spašavaju živote

Prvi ultrazvuk se snima nakon dvadesete, a prva mamografija (bazična) u četrdesetoj.

Najčešći oblik tumora kod žena je rak dojke, a smrtnost u Hrvatskoj uslijed te bolesti je među najvišima u Europi. Mjesečno od raka dojke u Hrvatskoj oboli oko 250 žena dok više od 90 njih izgubi bitku. Godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli i 20ak muškaraca.

Najveći broj oboljelih žena u Hrvatskoj je između 50. i 69. godine života, dok je u dobnoj skupini od 35. do 45. rak dojke vodeći uzrok smrti. U Hrvatskoj je smrtnost u porastu, međutim u nekim zemljama vani, primjerice u SAD-u bilježi se pad obolijevanja. Razlog je rano otkrivanje bolesti kroz redovite preglede te poboljšano liječenje.

Samopregled, ultrazvuk i mamografija su tri najvažnija načina pregleda dojki

Prvi ultrazvuk se snima nakon dvadesete, a prva mamografija (bazična) u četrdesetoj. Redovita briga o zdravlju dojke uključuje preventivni ultrazvuk dojki koji potrebno je napraviti svake godine, a mamografiju ovisno o nalazu ultrazvuka i preporuci specijalista, svake ili svake druge godine. Sa samopregledima dojki treba započeti prije dvadesete, kako bi se stekla navika i redovito vodila briga o zdravlju dojke.

Iskustva pokazuju da žene pregled najčešće odgađaju zbog straha. Međutim, straha ne treba biti jer se odlaskom na ultrazvuk ne dobiva karcinom dojke, kao što niti svaki PAPA test ne znači karcinom grlića maternice. Zloćudne promjene nisu tako česte. Kod većine žena nalaz je uredan i primjeren dobi te se preporučaju redovite godišnje kontrole. Jedan dio žena ima promjene u smislu cista i dobroćudnih kvržica (tzv. fibrocistične promjene) koje zahtijevaju češće praćenje (ultrazvuk svakih 6-8 mjeseci)“, preporučuje voditeljica poliklinike Svečnjak, Melita Mesarić Bačić, dr. med., MBA.

Naručite se na besplatni ultrazvuk dojki odmah!

Prosječna cijena pregleda s UZV dojki u privatnim se poliklinikama kreće oko 400 kuna i u prosjeku traje 30 minuta. Ukoliko pacijent/ica posjeduje policu dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja, ostvaruje pravo na besplatni sistematski pregled i sklopu kojeg može obaviti i pregled i UZV dojki.

  • Popis poliklinika pogledajte OVDJE.

Cijena police dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u GRAWE-u kreće se već od 70 kuna mjesečno. Iznimno, za sve novougovorene police GRAWE VITAL u periodu od 1.10. do 31.10. poklanja se još jedan, dodatni UZV pregled dojki te ukida karenca pa osiguranik pregled može obaviti odmah, bez čekanja!

MENE TO NE DIRA

Ne propustite

Zanimljivosti

U Hrvatskoj svake godine čak tri tisuće žena oboli od raka dojke, a bitku izgubi njih gotovo sedam stotina.

Brinimo jedna o drugoj

Psihološka podrška pacijentima je, vjerujem, puno važnija NAKON što sve prođe jer tijekom bolesti je važno samo prebroditi dan po dan, a nakon svega...

Zanimljivosti

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u 11 sati je od Hrvatskog narodnog kazališta krenula tradicionalna povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke,...

Brinimo jedna o drugoj

'Želimo poslati poruku da je žena lijepa sama po sebi, da je ta ljepota u nama, a ne u našoj kosi', poručuje predsjednica Udruge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.