Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

5 istina o eteričnim uljima zbog koji ćete ih poželjeti probati

Fascinantno je da su, čak i uz najveće ljudske napore i tehnička dostignuća, kemijske komponente koje priroda kombinira u eteričnim uljima još uvijek donekle tajna.

Ako ste imali priliku upoznati Dea Flores proizvode onda znate da iza tog imena stoji kvaliteta, stručnost, znanje, trud, zalaganje, ljubav i očaranost prirodom.

Dopustite da vas očara svijet Dea Flores (božice cvijeća), svijet mirisa, njege, svjesnosti o ljepoti i skladu svega izvornog i prirodnog. Iskustva, savjete i fascinantne činjenice o eteričnim uljima kompletirali su u 5 istina koje će vas inspirirati.

Istina broj 1 – Eterična ulja su najbolji prijatelj mamama

Bilo da se radi o dermatitisu, prehladama, bronhitisu ili alergijama djeca izuzetno dobro reagiraju na aromaterapiju. Nježne kompozicije eteričnih ulja idealne su za prevenciju viroza pa brižne majke svoje mile njeguju uljnim serumima da bi olakšale adaptaciju na vrtić, školu, jesen, zimu i sve ostale uvjete. Nedvojbeno, mališani vole da ih se mazi i pazi pa je ovo izvrstan način interakcije i nježnosti između majke i djeteta.

Posebno nas raduje zadovoljstvo budućih majki koje uz pomoć uljnih seruma uspijevaju trudnoću iznijeti do kraja bez ijedne strije. Oduševljene su bogatim teksturama biljnih ulja, trenucima koje provedu u kontaktu sa svojom bebom kao i činjenicom da na svoju kožu ne nanose nikakve sintetičke spojeve.

baby-203048_1280

Istina broj 2 – Svatko treba trenutak opuštanja

Tko to danas ne treba malo mira i opuštanja? Uz svakodnevnu dinamiku života svima nam je neophodan predah kako bismo zadržali potrebnu ravnotežu. Često je u ubrzanom ritmu života teško dohvatiti tako željeni predah, stoga su eterična ulja savršena prirodna potpora kada je potrebno “zaustaviti” vrijeme i duboko udahnuti mir i ravnotežu. Upravo to vam donose biljni koncentrati – mir i ravnotežu prirode koju kroz udah unosite u svoj organizam koji ju prepoznaje i prihvaća kao odlično pomoćno sredstvo.

Ljudski mozak ne može razlikovati između stvarnog iskustva te živopisno i detaljno zamišljenog iskustva. Udišući ružmarin (ili neko drugo eterično ulje) naš mozak u cijelom tijelu stvara ugođaj relaksacije, mora, topline, ljeta… Zašto je tome tako?

Istraživanjima je potvrđeno da u svojoj prirodnoj savršenosti i kompletnosti eterična ulja putem mirisa komuniciraju direktno s amigdalom, najstarijim dijelom mozga zaduženim za emocije i uspomene. Studija na Sveučilištu New York je dokazala da amigdala ne odgovara na podražaje zvuka, vida ili dodira. Istraživanje je otkrilo da amigdala reagira samo na podražaj mirisa, što objašnjava zašto eterična ulja odlično djeluju ne samo na fizičkoj već i na emocionalnoj razini.

masaza

Način na koji mirisi djeluju na naše emocije i raspoloženje otvaraju mnoga vrata primjeni eteričnih ulja. Zatvorite oči, pomislite na Božić… čega ste se prvo sjetili? Sigurno mirisa pečenih kolačića, mirisa cimeta i borovih iglica, možda vaše bake i mirisa suhe lavande iz njenih ormara…

Postat ćete svjesni da je miris neizostavan dio naših uspomena, našeg života. Pozovite nove prijatelje u vaš život: lavandu, naranču, limun, ylang-ylang, mandarinu… ili eksperimentirajte i sami pronađite ulje koje idealno odgovara vama i javite nam!

Istina broj 3 – Eterična ulja govore jezikom našeg tijela

Eterična ulja su učinkovita zato što su multidimenzionalna. Ona su ispunjena inteligencijom koja pomaže tijelu da se vrati u stanje zdrave ravnoteže. Kada se okolnosti promijene, eterična ulja se prilagođavaju i djeluju prema novonastaloj situaciji. Ona djeluju na uzrok oboljenja na staničnoj razini, a budući da su prirodni naše tijelo ih s lakoćom eliminira (Stewart, 2005).

Možemo slobodno reći da se savršenstvo prirode očituje u kompleksnosti i kompletnosti interakcije eteričnih ulja s ljudskim organizmom. Molekule eteričnih ulja su kompletne, aktivne, “žive”, vrlo složenog kemijskog sastava i kao takve naše tijelo ih ne percipira stranim sredstvom.

Eterična ulja su savršena jedino ukoliko su kompletna odnosno da se nikakvim kemijskim intervencijama nije narušila njihova izvornost – da im ništa nije dodano niti oduzeto. Industrija je prepoznavala aktivne sastavnice eteričnog ulja, izolirala ih je i proizvodila sintetskim, kemijskim putem. Međutim, tako proizvedeni kemijski spojevi nisu pokazali ni približno djelovanje kao cjelovito eterično ulje iz kojeg su ga izolirali.

aromaterapija_naslovna

Jedan od primjera je ulje njemačke kamilice. Dokazano protuupalno svojstvo njemačke kamilice pripisuje se njegovom glavnom aktivnom sastojku -(-) alfa-bisabololu. Kemijski sintetiziran alfa-bisabolol nema niti približno isti protuupalni učinak i naše ga tijelo ne prepoznaje na isti način kao onaj prirodno prisutan (Schnaubelt, 2011).

Istina broj 4 – Eterična ulja djeluju

Poslijednjih godina sve je više znanstvenih i medicinskih istraživanja o djelovanju eteričnih ulja. Svjedočeći našim radom i iskustvom, možemo potvrditi tisuće slučajeva u kojima je aromaterapija bila učinkovita i blagotvorna našim klijentima.

Znanstvena istraživanja podupiru naše uvide pa su tako brojna istraživanja dokazala antibakterijska, protugljivična i antiviralna djelovanja origana, lovora, čajevca, timijana, cimet kore i drugih eteričnih ulja.

Ova istraživanja posebno postaju aktualna u vremenu kada je otpornost bakterija na poznate antibiotike sve veća. Jedinstvenost djelovanja eteričnih ulja jest u tome da, zbog svog kompleksnog kemijskog sastava, bakterije i gljivice ne mogu stvoriti rezistenciju na sve njihove aktivne sastojke.

dea flores lavanda

U sinergiji s njegujućim biljnim uljima postižu izvrsne rezultate kod raznih kožnih stanja jer potiču regeneraciju oštećene kože. Eterična ulja, također, pružaju savršenu potporu kada su u pitanju nesanice, osjećaji tjeskobe, napetosti i depresije.

Zanimljivo istraživanje govori o utjecaju eteričnog ulja naranče na osjećaj tjeskobe prilikom poroda. Istraživanje je pokazalo znatno manju razinu tjeskobe i napetosti kod osoba koje su primjenjivale eterično ulje naranče. Jednaku učinkovitost pokazuje i difuzija eteričnih ulja u životni i radni prostor! Isprobajte i vi eterična ulja naranče, lavande ili egzotičnog ylang ylanga i unesite opuštanje i mir u prostor u kojem boravite.

Istina broj 5- Eterična ulja su jedinstvena kao i vi

Fascinantno je da su, čak i uz najveće ljudske napore i tehnička dostignuća, kemijske komponente koje priroda kombinira u eteričnim uljima još uvijek donekle tajna. Pojedino eterično ulje u svom sastavu sadrži više od 100 kemijskih spojeva, a može ih imati i do 1.000, ovisno o vrsti (Schnaubelt, 1999). Kemijski sastav uvelike ovisi, ne samo o vrsti biljke, nego i o količini padalina u toj sezoni, vrsti tla, načinu uzgoja, procesu branja i destilacije.

fotka-ulja

Zapravo jedinstvenost djelovanja eteričnog ulja je u kombinaciji i interakciji svih njegovih komponenti. U skladu s konvencionalnim medicinskim istraživanjima, objašnjenje efikasnosti eteričnih ulja je dugo vremena bilo fokusirano na farmakologiji izoliranih kemijskih komponenti. Kako bi nadišla ta ograničenja, aromaterapija mora prestati imitirati znanost o lijekovima i dati novo priznanje činjenici da eterična ulja potječu iz prirode. Njihova aktivnost je oblikovana okruženjem biljnog svijeta. Eterična ulja ne djeluju kao oružje nego kao agensi interakcije. Oni su ključni sastojak samog života (Schnaubelt, 2011).

 

Autor: Dea Flores

 

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu...

Duh i tijelo

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Duh i tijelo

Preporučujemo vam da birate samo najkvalitetnija kako biste ih sigurno mogli koristiti i na koži, u kupkama te se po potrebi inhalirati na njima.

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.