Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

5 savjeta za pakiranje bez panike

Drage mame, osjećate li se ponekad užasnuto kad dođe vrijeme pakiranja za dulji put?

Drage mame, osjećate li se ponekad užasnuto kad dođe vrijeme pakiranja za dulji put? Uzbuđenje zbog odmora, opuštanja, novih obiteljskih avantura, nekako uvijek naruši onaj grč u želucu kad krenu pitanja – Hoću li nešto zaboraviti? Jesam li spremila sve za svaku situaciju? Što u slučaju lošeg vremena? Kako ih zabaviti u svakom trenutku? Kako da im bude udobno dok nisu u svom krevetiću i okruženju? Kako da sebi smanjim stres na godišnjem?

Ako je vaš odgovor da, ne brinite jer ovim izazovima moguće je doskočiti razvijete li svoj ‘sistem’, odnosno dobro osmišljenu rutinu planiranja za put.

Suprug i ja smo obišli velik broj europskih zemalja, dio Kanade, Omana… autom, autobusom, avionom, oldtimerom… Noćili smo u apartmanima, hotelima, hostelima, kampovima, glamping kampovima, mobilnim kućicama… i fer je reći da smo se napakirali za sve spomenute situacije, ali i često pritom griješili. Jedan takav ‘epic fail’ bio je i kad sam jednom prilikom doslovno spakirala outfit za svaku priliku, a najvažnije – donje rublje i četkicu za zube, zaboravila doma na krevetu. Znači, dešava se. No ništa nas nije pripremilo za pakiranje s djetetom.

Imate li ‘sistem’?

Na naš prvi put na koji smo krenuli kao roditelji, išli smo s obiteljskim autom koji je bio toliko pun da u njega više doslovno ni igla nije stala, uključujući i krovnu kutiju. Da stvar bude gora, na povratku smo išli i na vjenčanje. Ponijeli smo kovertu jer je bila zadnje što je stalo u vozilo. Poklon koji smo kupili za uspomenu, mladencima smo dali četiri mjeseca kasnije. Tad smo si rekli kako je ovo prvi i zadnji put da se tako pakiramo. I bio je. Jer sve što je trebalo, umjesto u panici spakirati apsolutno sve, bilo je prilagoditi naš prethodni ‘sistem’ novonastalim okolnostima.

Neću reći da pakiranje više nije izazov, jer kako dijete raste, mijenjaju se i potrebe, a samim time i prilagodba na nove situacije, no evo nekoliko mojih savjeta kako si pomoći prije no što se pakiranje za dulji put (opet) pretvori u noćnu moru.

 

  1. Planirajte na vrijeme – Onog trena kad dogovorite obiteljski odmor, započnite s planovima. Prema lokaciji na koju idete raspišite što je potrebno spakirati po svakom članu obitelji. Ako su djeca već malo porasla, slobodno im dajte njihov popis i dajte im da sami spakiraju što mogu. Naravno da ćete morati provjeriti za njima, vjerojatno nešto i nadodati, no najveći dio posla će ipak oni odraditi i tako vas rasteretiti, a usput će biti zadovoljni i osjećati se odraslije jer ste im poklonili povjerenje i ovako važan zadatak. Planiranje unaprijed će smanjiti stres ‘last-minute’ pakiranja i ostaviti vam dovoljno vremena da sve na vrijeme pripremite te eventualno kupite što vam nedostaje.
  2. Pametno pakirajte – Jedno od najčešćih pitanja koje si mi mame postavljamo je kako nositi što manje stvari sa sobom, a da nam ništa ne usfali. Ovo je posebno izazovno dok su djeca još mala i ne znaju se nositi sa situacijama kao što su – zaboravili smo tješilicu doma ili najdraži jastučić. Jer realno, tantrumi na godišnjem su ono što nam najmanje treba. Moj odgovor na ovakve situacije uz onaj popis s početka, su multifunkcionalna rješenja, poput podloge za prematanje koja ujedno može biti i podloga za igru, podloga za sjedenje na plaži ili na travi, meka podloga za kolica, krevetić… Ovakva rješenja štede nam dragocjeni prostor, kojeg realno u koferu ili obiteljskom autu nikad nema dovoljno. Putujete li avionom, svakako pazite na dozvoljenu težinu kofera i na stvari koje se smiju/ne smiju unijeti u avion, posebice u ručnoj prtljazi koja ide u kabinu. Ovo vrijedi i za povratak, kako ne biste dio suvenira (kao mi jednom prilikom) morali ostaviti na aerodromu. Također, ako volite kupovati na putu, istražite kakve su cijene u gradu u koji ste se zaputili. Odgovaraju li cijene vašem putnom budžetu, nemojte natrpavati kofere u polasku jer nećete imati kamo sa stvarima na povratku. Ovo također govorim iz iskustva. Naime, na povratku iz Kanade morali smo nabaviti još tri kofera, i naravno platiti prijevoz dodatne prtljage.
  3. Pakirajte se za sva godišnja doba – Zvuči malo ludo kad ovako napišem, no zaista – bolje je imati viška, nego da vam nešto važno usfali. Ovu vrijednu lekciju naučila sam 2007. na putu u Danskoj gdje me je vremenska prognoza podučila da se pakiram za sva godišnja doba. Otada na koji god kraj svijeta idem, nosim sa sobom sve; od deblje jakne do kupaćeg kostima. I ako sad mislite kako ovo ne vrijedi za ljeto u Hrvatskoj, reći ću vam da sam mnoge večeri u srpnju i kolovozu znala sjediti na plaži ili terasi kafića, restorana… s vestom na sebi. Vrijeme zna biti varljivo, a čak i kad nije, ljetne večeri mogu biti friške, posebno uz vodene površine kao što su rijeke, jezera, more…
  4. Trgovine rade i drugdje – Kako sam spomenula iznad, uvijek je dobro istražiti prije puta koje se sve trgovine nalaze u blizini vašeg smještaja. Tako će vam lakše pasti činjenica da ćete možda nešto zaboraviti i manje ćete biti pod stresom. Ako ste odabrali smještaj u apartmanu ili kući i planirate kuhati, možete potražiti i lokalne tržnice, imanja ili OPG-ove, a posjet istima pretvoriti u dnevni obiteljski izlet. Kao netko tko uživa u kuhanju, znam koliko može biti frustrirajuće kad uz sebe nemate svoj pribor s kojim sve ide brže, kad vam usfale baš oni začini koje najviše volite… No veće trgovine danas se zaista nalaze posvuda, dobro su opskrbljene, imaju odličan izbor svježih namirnica, a većina ih garantira i istu cijenu u svim gradovima pa čak i u turističkoj sezoni. Dakle, ne morate i pola kuhinje ponijeti sa sobom 🙂
  5. Neophodno nosite u ručnoj prtljazi – Ali samo neophodno, jer inače će vam trebati više vremena da nešto izvadite iz torbe/ruksaka nego što bi vam trebalo da isto izvadite iz kofera. Vlažne maramice/suhe maramice/bočice s vodom/sredstvo za dezinfekciju ruku i slične stvari, uvijek je dobro imati pri sebi. Krećete li na put s autom, organizatori koji se vješaju na sjedala su spas. Zadnje što bih spomenula je naravno hrana za put. Osim ako ne letite avionom ili putujete cruiserom, za svaki dulje putovanje trebat će vam nešto za prizalogajiti. I dok na ručak možete stati negdje usput, nekakav snack tipa sendviča, štapića, voća.. je uvijek dobro imati uz sebe, za slučaj da se put odulji, zapnete u gužvi… Dulje putovanje je naporno samo po sebi, a uz mala gladna i nervozna ustašca, lako se u sekundi pretvori u noćnu moru.

Zaključak

Iako vam se sve napisano može učiniti prirodno i kao nešto što se podrazumijeva, ne podcjenjujte nijednu situaciju i uvijek unaprijed planirajte kako biste zaista bili spremni. Papir i olovka tu zlata vrijede. Nakon nekoliko puta, već ćete se dobro uhodati u svom novom sistemu i kaos pripreme za put svest ćete na minimum.

Nadam se da će vam ovi moji savjeti i iskustva pomoći u tome, a kako bih vam dodatno olakšala, donosim vam i svoj VODIČ za must-have proizvode na putu s djecom, koje možete pronaći u ponudi  Mama Marketa.

piše: Ivana Fakin, mama, suosnivačica Mama Marketa, vl. Essenta, Agencije za web i marketing

Više

Seks

Sve je ustajalo. Dižete se rano, doručkujete, idete na posao, vraćate se, gledate televiziju, tuširate se, idete u spavati.

Zanimljivosti

Nakon što je akademska godina završila i studenti 'pobjegli' iz gradova doma, počinje borba za stanove.

Moj dom

Guma u perilici je još jedan pokazatelj prljavštine.

Putovanja

Ako, niste iz Hrvatske, a ove godine nas planirate posjetiti iz obližnje zemlje, ovo je tekst za vas.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.