Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

5 trikova kako prevladati strah od javnog nastupa

Nemojte zaboraviti – nitko nije rođen spreman za javne nastupe.

Nemojte zaboraviti – nitko nije rođen spreman za javne nastupe. Osoba koja vam kaže da nema tremu pred nastup laže.Trema je uvijek prisutna, ali s vremenom se pretvara u onu pozitivnu. Neke stvari će vam doći same od sebe već nakon prvog odrađenog nastupa, a neke ćete vježbati godinama. No, evo nekih provjerenih trikova koji pomažu.

OBAVAZNO VJEŽBAJTE PRED OGLEDALOM

Gledajući se dok pričate, možete vidjeti vrtite li prstima, imate li pretjerane kretnje rukama ili nekontrolirano popravljate kosu i odjeću. Takve stvari ne izgledaju lijepo niti profesionalno za vrijeme vašeg nastupa, a ako ih na vrijeme otkrijete, možete na njima poraditi. Stanite pred ogledalo i sami sebe uvjeravajte u to što govorite.

PRIPREMITE SE KAO DA VAM ŽIVOT OVISI O TOME

Svaki javni nastup se svodi na to da se trebare dobro pripremiti. Pobrinite se da stvari koje čitate s papira budu dovoljno velike da on može stajati na stolu ispred vas, prezentaciju provjerite nekoliko puta, kao i opremu s kojom radite – mikrofon, laptop, projector. Što više stvari imate pod kontrolom, manje ćete o njima razmišljati i fokusirati se na svoj nastup.

NAUČITE PRAVILNO DISATI

Duboko disanje će vas smiriti. Počnu li vam se ruke tresti, oslonite ih na govornicu, stolac u kojem sjedite ili jednostavno u ruku uzmite olovku ili papir s bilješkama. Predmet u ruci djeluje smirujuće jer nemate osjećaj da vam ruk ‘vise u prostoru’. Samo – nikako kemijska olovka koja ima mogućnost ‘klikanja’, svi znamo kako to završi.

GLEDAJTE U DALJINU

S vremenom ćete naučiti gledati publiku u oči, komunicirati s njima, pa čak i tražiti povratne informacije. Za početak, ipak, ne gledajte u prve redove već nađite točku u na koju ćete se fokusirati. Čak i ako se radi o prezentaciji pred manjim brojem ljudi, primjerice u uredu, pronađite na zidu predmet ili točku i zamislite da pričate osobi koju znate i kojoj vjerujete. Glas će vam se brzo smiriti, a trema proći.

SNIMAJTE SE I SLUŠAJTE

Najbolji način da shvatite što radite dobro, a što krivo je da gledate ili slušate snimku vašeg nastupa. Možete se snimiti sami dok vježbate kod kuće, ili zamolite nekooga da vas snima. Pogledajte sve nekoliko puta, zapišite što ste radili dobro, što loše i primijenite to idući puta. Ako pričate presporo ili prebrzo, imate vremena uvježbati sve pravilno.

O kakvom god se nastupu radilo, imajte na umu da zapravo nitko ne zna točno što ste vi trebali izgovoriti. Ako preskočite dio teksta ili zaboravite nešto spomenuti ne paničarite, samo nastavite dalje.

 

Želite usavršiti svoj nastup? Upišite dvodnevnu radionicu javnog nastupa!

Više

Dobar posao

Trema se može pojaviti prije nekog važnog razgovora, kada nas očekuje neka nesvakidašnja situacija, a vrlo često se javlja prilikom javnog nastupa.

Dobar posao

Tremu imaju svi, glumci uoči predstave, pjevači prije koncerta, profesori prije predavanja pa i političari uoči javnih nastupa.

Dobar posao

Tremu imaju svi, i glumci, pjevači, političari…

Istaknuto

Taj dan nikako da dođe i imate osjećaj da vrijeme ne može sporije prolaziti, a trema vam se sve više javlja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.