Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
teen
teen

Obitelj

5 zlatnih pravila za roditelja tinejdžera

Od svojih tinejdžera ponekad čujete baš svašta!

Od svojih tinejdžera ponekad čujete, pogotovo ako im nešto ne dopustite, da im idete na živce, da vas mrze i ne podnose i kako jedva čekaju da odrastu i odu od vas. Unatoč vašem upornom trudu oko njih i njihovih potreba, često ćete osjećati da to vašu djecu uopće nije briga i da ne osjećaju ni mrvicu zahvalnosti prema vama.

Ne nasjedajte na ovaj privid. Ovaj demotivirajući efekt je lažan jer ste vi i ono što činite još uvijek najvažniji. Osim što je lažan, ovaj je efekt na sreću i prolazan, a vaši će tinejdžeri za koju godinu odrasti i dobro vidjeti što ste činili i kakvi ste bili.

Svjesno modelirajte

Ne zaboravite nikada kako ste vi model vlastitoj djeci. Djeca vas promatraju i uče iz vaših postupaka, gledaju vas i kad ste sretni i kada ste ljuti. Možete govoriti jedno, a raditi drugo – djeca će raditi samo ono što i vi radite. I ne samo to. Bit će zbunjena i naučiti imati jedne standarde za sebe, a druge za druge osobe.

Odvojite djecu od sebe

Dva su najvažnija zadatka svakoga roditelja: voljeti ih i pustiti ih. Ne možete se vi uvijek brinuti o svemu. Vaše se dijete mora moći razvijati odvojeno od vas. To će mu pomoći da postane kompletna osoba. Kako djeca odrastaju, vaša kontrola i vaš utjecaj postaju ograničeni, a čelična kontrola pa ni odustajanje od iste neće pomoći djetetu. Važno je naći ravnotežu!

Poštujte djecu

Poštovanje je temeljni sastojak svakog odnosa. Poštovanje je okarakterizirano odsustvom straha, pa se neke zastarjele odgojne mjere u današnje vrijeme napuštaju. Poštovati znači prihvatiti da dijete ima pravo na vlastito dostojanstvo, vlastito mišljenje, emocije pa i pogreške. Poštovanje je dvosmjerna ulica. Ako zastrašujte djecu, zapamtite, djeca će jednoga dana početi zastrašivati vas.

Komunicirajte

Često se čini kako djeci postavljamo ista pitanja. Kao da nemamo ni volje ni želje za istinskom komunikacijom. Što je bilo u školi? Kada je trening? Je li zadaća napisana? Razgovarajte o emocijama i razgovarajte često. Razgovarajte i o stavovima, snovima i događanjima. Tako ćete ih naučiti i da razgovaraju jednom kada odrastu.

Brinite se za sebe

Biti dobar roditelj znači intenzivno se brinuti za svoje dijete. Navikli smo da su djeca uvijek prva. No, ne zaboravite se prvo dobro pobrinuti za sebe kako biste se mogli dobro brinuti za svoju djecu.

Izvor: knjiga Tinejdžeri, praktični vodič za roditelje autorice Ane Kandare Šoljaga u izdanju Znanja.

Ne propustite

Suncokreti na oblacima

Dok ne postaneš roditelj i dok ne prođeš fazu od malog do velikog djeteta, ne shvaćaš težinu i istinitost ovih mudrih riječi.

Horoskop

Jesu li se vaši roditelji ponašali onako kako astrološki stručnjaci opisuju ovih 12 znakova Zodijaka?

Zanimljivosti

Praćenje trendova koje tinejdžeri slijede nije samo stvar skakanja s jednog trenda na drugi.

Obitelj

Sasvim je normalna i prirodna stvar da roditelji štite svoju djecu no ponekad znaju prijeći granicu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.