5 znakova da loše utječete na svoje dijete

Uloga roditelja nije nimalo lagan “posao” i vi to, dragi roditelji, najbolje znate. Bezgranična i bezuvjetna ljubav koju dajete vašem djetetu i koju ono daje vama stvar je koja se ne može kupiti, jer je istinski neprocjenjiva. Ipak, svaki roditelj ponekad može i da “zastrani” te da počne loše utjecati na razvoj djeteta, a da toga dobrim dijelom nije ni svjestan. Evo o čemu se radi.

Svađanje pred djecom

Svađanje pred djecom (bilo da je riječ o galami ili fizičkom zlostavljaju) vrsta je zlostavljanja djece. Dokazano je da je takvo ponašanje emocionalno štetno za djecu. Svađe su sastavni dio svakog odnosa, ali se one nikada ne bi smjele događati pred djecom.

Pretjerano kritiziranje ili razočarenje

Glavni “posao” djeteta je da upozna svijet u kojem je rođeno. Djeca trebaju učiti, istraživati i shvatiti u čemu su dobra.
Roditelji koji pokušavaju tjerati svoju djecu na obavljanje određenih izvannastavnih ili “zabavnih” aktivnosti zapravo pokazuju toksičan obrazac ponašanja.

Stajanje između djeteta i njegovih ciljeva

Roditelji često imaju tendenciju da na djecu projiciraju svoje nade, snove i ideale. Primjera radi, ocu koji voli nogomet može biti odbojno to što njegov sin ne pokazuje interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Ono što morate uraditi je dopustiti djetetu da istraži svoje interese i shvati i da shvati što želi i čime želi da se bavi.

Sputavanje slobodnog izražavanja

Djeca nikada ne bi trebala plašiti izreći ono što im je na umu. Tu može postojati posljedica, u zavisnosti od načina na koji je nešto rečeno, ali dijete se nikada ne bi smjelo osjećati uplašeno da kaže ono što misli. Zdrava životna sredina djetetu daje sigurnost da se izrazi i osjeća voljeno. Samo toksičan roditelj će sprječavati svoje dijete da se slobodno izrazi.

Nametanje odgovornosti zbog osjećaja sreće i ispunjenosti

Roditelji često imaju velika očekivanja od svoje djece i to, zaista, ima smisla. Svaki roditelj želi ono što je najbolje za dijete. On želi osigurati dijete potrebnim vještinama kako bi ono živjelo sretan, zdrav i ispunjen život. Međutim, kada roditelj počne manipulirati dijete kako bi ono obavljalo stvari koje roditelja čine sretnim, to je obrazac toksičnog ponašanja.

Izvor: minimagazin.info