Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

7 savjeta za dobar san

Kvaliteta sna utječe na naš dnevni ritam, obavljanje svakodnevnih aktivnosti, reflekse, motoriku i izgled, što smo svi osjetili kada nastupe stresni periodi, traume ili nesanica bez nekog određenog uzroka.

Mnogo je znanstvenih dokaza koji govore o važnosti sna. Kvaliteta sna utječe na naš dnevni ritam, obavljanje svakodnevnih aktivnosti, reflekse, motoriku i izgled, što smo svi osjetili kada nastupe stresni periodi, traume ili nesanica bez nekog određenog uzroka.

Nesanica je doživljaj pojedinca da ima san slabe kvalitete koji uključuje jedan ili više sljedećih problema:

  • Teškoće pri usnivanju
  • Često buđenje tijekom noći s teškoćama ponovnog usnivanja
  • Prerano buđenje
  • Spavanje nakon kojeg se osoba ne osjeća odmorno

Nesanica može biti klasificirana kao prolazna (kratkoročna), povremena (javlja se ponekad) i kronična (konstantna). Nesanica koja traje od jedne noći do nekoliko tjedana, je prolazna. Ako se epizode prolazne nesanice pojavljuju s vremena na vrijeme, nesanica se naziva povremenom. Nesanica se smatra kroničnom ako se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana ili više.

Kako bi sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite odmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta za spavanje:

1. Uspostavite raspored spavanja – odlazite u krevet i ustajte uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom.

2. ‘Ugasite tehnologiju’ sat vremena prije odlaska na spavanje – ne gledajte TV, ne radite na računalu i mobitelu te smanjite sve izvore svjetlosti. Ovo je vrlo važno kako bi mozak pokrenuo lučenje melatonina, neurohormona odgovornog za usnivanje.

3. Prije odlaska na spavanje pojedite nešto lagano, što neće opteretiti probavni sustav, ali također ne odlazite na spavanje gladni.

4. Smanjite konzumaciju kofeinskih napitaka u toku dana, a potpuno ih izbjegavajte minimalno šest sati prije odlaska na spavanje.

5. Budite fizički aktivni tijekom dana i redovito vježbajte. Dobra tjelovježba potiče osjećaj ‘dobrog umora’ i pospješuje usnivanje.

6. Odlazite u krevet uvijek s dobrim mislima. Ne mislite na stres, posao, svakodnevne brige već na stvari, ljude i mjesta koja vas čine sretnima.

7. Za pomoć kod nesanice odaberite tradicionalne biljne sastojke opuštajućih biljaka poput valerijane, kamilice ili pasiflore…

Više

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna čini nas umornima zbog čega se tijekom dana manje krećemo. Istovremeno organizam žudi za visoko kaloričnom hranom.

Duh i tijelo

Kava, hrana i ostali zločini protiv sna.

Savjeti stručnjaka

Dobra vijest je da tjeskobu, napetost i simptome stresa možemo ublažiti na prirodan i djelotvoran način.

Zdravstveni karton

Iako nam je san svima potreban, mnogi ne uspijevaju svaku noć se kvalitetno naspavati i često se bude umorni i tromi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.