Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

8 razloga zbog kojih seks može biti bolan

Seks bi trebalo biti genijalno iskustvo, ali za neke ljude može biti bolno, a u nastavku otkrijte i zašto.

Seks bi trebalo biti genijalno iskustvo, ali za neke ljude može biti bolno, a u nastavku otkrijte i zašto. Bez brige, niste jedini. Prema National Survey of Sexual Health and Behavior, 30 posto žena prijavilo je bol tijekom posljednjeg seksualnog odnosa. No, to što je učestalo ne znači da je to i u redu.

Bol tijekom seksa, ne samo da uništava trenutak, nego ima i veće posljedice; strah od seksa, smanjeni libido i sveukupan gubitak intimnosti. To je znak da napravite korak nazad i shvatite što se događa, prenosi Živim.hr.

1. Prerani seks

Žene se teže uzbude od muškaraca i potrebno im je ipak malo više predigre (koja je uzbudljiva).

Za neke žene je to ljubljenje i maženje s partnerom. Razumjeti ono što vas uzbuđuje je ključ za početak prirodnog procesa protoka krvi prema genitalijama, što povećava vlaženje. Fokusiranje na trenutak može biti od pomoći te obratite pažnju na to kako vas partner dira i kako vi dirate njega.

2. Nedovoljno prirodnog lubrikanta

Ako nema dovoljno prirodnih izlučevina, penetracija će biti veoma bolna. Osim toga, vaginalno tkivo ne postaje dovoljno podmazano za penetraciju od 5 do 7 minuta nakon što je mozak već ‘u igri’. I drugi faktori mogu utjecati na ovo.

Naime, topli tuševi i duge kupke mogu dovesti do vaginalne suhoće. Isti efekt mogu imati i tablete protiv alergije, kao i kontracepcijske pilule.

Iako ga vjerojatno ga većinu vremena nećete trebati, pobrinite se da pored sebe uvijek imate lubrikant.

3. Stres i napetost

Imate milijun stvari za napraviti i na poslu vam je napeta situacija. Sve ove tenzije također nosite sa sobom u krevet. Zapamtite da je opuštenost važan dio seksa i prije nego što se prepustite vrućim igricama, probajte se smiriti.

Stručnjaci sugeriraju da se parovi međusobno izmasiraju, a ako masaža nije dovoljna probajte jogu i meditaciju.

4. Proporcije

Za jedan mali broj ljudi, do boli dolazi jer je muškarčev penis izuzetno velik, dok je žena jako uska. U većini slučajeva, lubrikant će pomoći. No u situacijama gdje penis dopire do vrata maternice ili uzrokuje neugodnu razinu rastezanja, može pomoći promjena poze.

– Probajte položaj u kojem je ste vi na vrhu. Tako će imati više kontrole – savjetuje doktorica.

5. Genitalne infekcije

Većina genitalnih infekcija – najčešće genitalni herpes, trihomonijaza (infekcija vagine) i gljivična infekcija mogu seks učiniti vrlo neugodnim. Čak i žene koje nisu svjesne infekcija mogu osjetiti male promjene u vulvi ili vagini koje mogu doprinijeti bolovima.

Većina genitalnih infekcija lako se kontrolira i liječi. Ako osjetite bol odite kod liječnika.

6. Endometrioza

Ovo stanje, kada tkivo kojim je obložena maternica počinje rasti u drugim dijelovima, pogađa oko 7 posto žena i može dovesti do nepodnošljivih bolova tijekom seksa.

Nažalost, endometrioza zahtjeva laparoskopsku operaciju, no identificirati izvor boli je velik dio problema.

Imate li bolne menstruacije i bol tijekom seksa i, ako endometrioza ima tendenciju pojavljivanja u vašoj obitelji, naročito imate li žensku rođakinju koja ima slične probleme, trebali biste upitati liječnika za pregled ultrazvukom.

7. Sindrom iritabilnih crijeva

Vjerovali li ne, ovo je čest i mogući tajni uzrok bolnog seksa. Ako imate simptome ovog sindroma (grčeve, konstipaciju ili proljev) plus bol tijekom seksa, ovo dvoje bi moglo biti povezano. Najbolje je da posjetite liječnika opće prakse i upitajte ga kako da kontrolirate ovaj sindrom. To uključuje promjenu prehrane, lijekove…

8. Promjena

Promjene u vagini tijekom menopauze uključuju više od same lubrikacije, a pogotovo nakon što je menopauza završena. Dijelovi vagine i vulve mogu postati dodatno osjetljivi, što može objasniti zbog čega nešto, što je nekoć bilo ugodno, sada postaje neugodno i bolno.

Mnogi su načini za ublažavanje neželjenih simptoma menopauze, a za početak se posavjetujte s ginekologom ili liječnikom opće prakse.

Ne propustite

Seks

Poduzimajući nekoliko pripremnih koraka, seks tijekom menstruacije možete učiniti jednako ugodnim kao i u bilo koje drugo doba mjeseca.

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnosti prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te emocijama drugih polazimo li od točke poslodavca.

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.