9 najboljih filmova o ljudskoj psihi

Ako ste ljubitelj izučavanja ljudske psihologije na pravom ste mjestu – predstavljamo vam 9 najjačih filmova o ljudskoj psihi, u kojima glavni glumci pate od teških mentalnih poremećaja!

Black swan, 2010

Glavni lik je balerina koja igra glavnu ulogu u istoimenoj baletnoj predstavi. Vremenom postaje opsjednuta karakterom svoje uloge i poprima njene osobine. Za ulogu u ovom moćnom filmu Natalie Portman dobila je Oskara.

 

 

We Need to Talk About Kevin, 2011

Priča o majci koja je rodila sina s mentalnim poremećajem i koji postaje ubojica. Majku muči pitanje jeli ona mogla nešto promijeniti i u čemu je pogriješila.

 

 

Blue jasmine, 2013

Siromašna beskućnica Jasmin  živi sa sestrom i zamišlja sebe kao bogatu, obrazovanu ženu na visokom položaju. Snovi joj se ostvaruju, ali Jasmin tone sve dublje u svoje ludilo…

 

 

The Legend, 2015

Film je zasnovan na istinitim događajima i govori o životu braće blizanaca, gangstera koji su šezdesetih godina sijali strah širom Londona. Jedan brat pati od šizofrenije, a obe uloge igra fenomenalni Tom Hardy.

 

 

Split, 2016

Horor o manijaku koji pati od sindroma višestruke ličnosti. Sve te njegove ličnosti čekaju rađanje jedne nove – zvijeri, dok istovremeno drži dvije djevojčice zarobljene.

 

We have always lived in a castle, 2019

Mi smo uvijek živjeli u dvorcu je američki misteriozni triler iz 2018. godine u režiji Stacie Passon, koji je napisao Mark Kruger, a u glavnim ulogama su Taissa Farmiga, Alexandra Daddario, Crispin Glover i Sebastian Stan. Zasnovao je na istoimenom romanu Shirley Jackson iz 1962. godine.

 

Swallow, 2019

Swallow je psihološki triler / body horror film iz 2019. godine koji je u svom redateljskom debiju napisao i režirao Carlo Mirabella-Davis, a u glavnim ulogama su Haley Bennett, Austin Stowell, Elizabeth Marvel, David Rasche i Denis O’Hare.

 

 

The Joker, 2019

Ovo je neispričana, samostalna priča o jednom od napoznatijih i najozloglašenijih negativaca. Joker je izmišljeni lik, supernegativac koji se pojavljuje u DC stripovima. Lik su stvorili Jerry Robinson, Bill Finger i Bob Kane, a prvi put se pojavio 1940. godine u stripu Batman #1. Kroz svoja stripovska pojavljivanja, Joker je prikazan kao visoko inteligentan kriminalac čija je karakterizacija varirala tijekom različitih razdoblja. Redateljevo istraživanje Arthura Flecka (Phoenix), čovjeka kojeg je društvo odbacilo, nije samo studija o karakteru, već puno više od toga.

 

 

Invisible man, 2020

Nevidljivi čovjek 2020. je znanstvenofantastični psihološki horor film koji je napisao i režirao Leigh Whannell. Slijedi žena koja vjeruje da je progoni njezin nasilni i bogati dečko čak i nakon njegovog očiglednog samoubojstva. Ona u konačnici zaključuje da je on stekao sposobnost da postane nevidljiv.

 

 

( Izvor Stil.kurir.rs)