Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Stiglo cjepivo za opasnu gripu

U Hrvatskoj 140.000 doza cjepiva "Focetria".

Agencija za lijekove i medicinske proizvode, koja je registrirala cjepivo "Focetria" protiv pandemijske gripe (gripa A/H1N1), analizirat će uzorak toga cjepiva čijih je prvih 140 tisuća doza ušlo u Hrvatsku u 12.45 sati te nakon toga izdati certifikat na temelju kojega će cjepivo biti pušteno u promet.

Kako su objasnili u Agenciji za lijekove cjepivo "Focetria", koje je proizveo talijanski Novartis a nositelj odobrenja za Republiku Hrvatsku je zagrebački Imunološki zavod, registrirano je jučer nakon što je stručnom ocjenom opsežne dokumentacije o cjepivu agencija utvrdila da je cjepivo odgovarajuće kakvoće, djelotvorno i sigurno za primjenu.

Dokumentacija o cjepivu sadržavala je podatke o farmaceutskoj kakvoći cjepiva, provedenim nekliničkim ispitivanjima na životinjama te kliničkim ispitivanjima na ljudima.

U agenciji podsjećaju da je cjepivo "Focetria" odobrila Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency) centraliziranim postupkom za sve zemlje članice Europske unije te dodaju da će se hrvatski građani cijepiti jednakim cjepivom kao i građani Europske unije.

Kakvoću cjepiva s kojim će se hrvatski građani cijepiti također je detaljno provjerio ovlašteni laboratorij Europske unije s kojim hrvatska Agencija za lijekove surađuje kroz OMCL mrežu (Official Medicines Control Laboratories Network).

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da će cijepljenje protiv pandemijske gripe, koje je bilo planirano za kraj prosinca, početi već u petak 27. studenoga za vulnerabilne skupine, a to su: kronični plućni bolesnici među kojima su oni koji boluju od kronične opstruktivne bolesti i astme, trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s komorbiditetom od 6 mjeseci do 3 godine te zdravstveni djelatnici. U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite – opće/obiteljske medicine cijepljenje će početi u ponedjeljak, 30. studenoga.



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Ako vam je dosta raznih lijekova protiv prehlada i rado biste pomoć potražili u prirodi, možda rješenje nađete u ovom jednostavnom i ukusnom piću...

Brinimo jedna o drugoj

Pandemija COVID-19 utjecala je na nekoliko razina; testiranja su bila usmjerena na COVID-19, mjere suzbijanja pandemije COVID-19 uz iznimno visoku procijepljenost protiv gripe, pomogle...

Savjeti stručnjaka

I ove sezone nosi se zdravlje - slogan je to kampanje koja je predstavljena prije početka sezone cijepljenja protiv gripe.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.