Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Elizabeth Chadwick: Utvrde i sjene

Elizabeth Chadwick britanska je književnica i jedna od najpoznatijih suvremenih autorica povijesnih romana.

Elizabeth Chadwick britanska je književnica i jedna od najpoznatijih suvremenih autorica povijesnih romana. U izdanju Znanja dosad su objavljene njezine uspješnice Najveći vitez, Grimizni lav, Utvrde i sjene te najnoviji prijevod koji možete naći u Znanju-  Ljetna kraljica.

Priča romana Utvrde i sjene, utemeljena je na stvarnim povijesnim osobama, mjestima i događajima, te govori o borbi i razdoru, nadi i odrastanju u srednjovjekovnom svijetu, gdje je viteštvo bilo rezervirano samo za odabrane.

Čitatelji često vole znati što je istina, a što fikcija. Mnogi će i sami htjeti istraživati. Pa krenimo…

https://www.instagram.com/p/B-RW3uSJL0P/?utm_source=ig_web_copy_link

Brunin FitzWarin je tijekom svog života bio znan kao Fulke le Brun, a zvali su ga tako zbog tamne puti. Brunin je umanjenica i moguće je da je to bio nadimak iz djetinjstva.

Radnja romana počinje u 1148. godini kada desetogodišnji Brunin FrtzWarin, plahoviti dječak, izložen porugama i preziru braće i bake, odlazi živjeti u Ludlow kod Joscelina de Dinana. Uči viteške vještine i nastoji pobijediti svoju plahu narav te postaje odlučan, vješt mladić. Povijesne kronike otkrivaju nam da je Fulke le Brun (Brunin) proveo dio svog odrastanja u Ludlowu i taj je dio priče vrlo vjerojatan. I Joscelin de Dinan i njegovi saveznici FitzWarinovi bili su ljudi koji su se uzdigli sa nižih položaja na položaje velikaša, zahvaljujući vlastitim sposobnostima i trudu.

FitzWarinovi, obitelj u usponu, potiho su prisvojili Whittington te su u kaosu rata između Stjepana i Matilde učvrstili svoje položaje i uzdigli se na društvenoj ljestvici. Točan datum nije poznat, no sredinom dvanaestog stoljeća dvorac im je oduzet (vjerojatno u napadu Velšana) i predan u ruke braće de Powys, Rogera i Jonasa. Čini se da su FitzWarinovi mislili kako je to samo privremeno (za razliku od zamjene Ludlowa Lambournom) i stali su pisati brojne prigovore kralju i zahtijevati da im se vrati dvorac.

Ratne intrige, ljubav i nevjerojatni opisi obavezno su štivo svakog romantičara. Dirljiva je to pripovijest koja sadrži pomno istražene povijesne činjenice i vraća nas u 12. stoljeće.

[box style=”0″]

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #mivasrazumijemo
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 14. svibnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Josipa Janjić

[/box]

 

Ne propustite

Darivanje

S ljubavlju, Pamela otkriva nam sasvim novu stranu Pamele, pravu istinu o njezinom životu i karijeri dajući cjeloviti prikaz svog života bez uljepšavanja.

She Book Club

Prava poslastica za ljubitelje fantastičnih bića, čudesnih želja i snažnih čarobnjaka!

She Book Club

Iz Znanja javljaju kako će promjenom formata atraktivni naslovi ove popularne biblioteke postati pregledniji i, u duhu svog imena, dostupni svim čitateljima.

She Book Club

Uhvaćena u mrežu prijevare i ljubomore, Jessica mora upregnuti sve svoje intelektualne snage kako bi nadjačala inteligentnog i vještog protivnika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.