Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zašto jesti više ribe?

Jeste li jedna od onih osoba kojima je svaka riba ista ili ipak znate razliku?

Često čujemo ljude da govore kako ribu treba jesti i nekoliko puta tjedno, ali postoji li stvaran razlog za to? Istraživanja su pokazala kako riba ima jako pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, a neki od njih su:

  • Umanjen rizik srčanog udara
  • Manji krvni tlak
  • Smanjeni upalni procesi u tijelu
  • Odličan izvor Omega-3 masnih kiselina
  • Manji rizik depresije

Dakle, iz ovoga lagano možemo zaključiti kako konzumacija ribe stvarno dopridonosi zdravlju. Dodamo li na to činjenicu da se nalazimo u zemlji s visokom kvalitetom ribe zbog našeg čistog mora, to je samo još jedan razlog više za dodati ribu u naš dnevni jelovnik.

Koje vrste ribe postoje?

Jeste li jedna od onih osoba kojima je svaka riba ista ili ipak znate razliku?

Osnovna podjela riba se može napraviti na morske i riječne. Također imamo i vrste koje se mrijeste u potocima i rijekama, a stanuju u oceanima. U Hrvatskoj je danas prisutno oko 150 različitih vrsti slatkovodnih riba i oko 449 morskih riba.

Naravno, neke od njih su zabranjene za lov tako da ih je gotovo nemoguće kupiti, barem ne u našim trgovinama. 

Neke od najčešćih riba koje se mogu pronaći na tanjuru prosječnog Hrvata su:

  • Tuna
  • Šaran
  • Pastrva
  • Orada
  • Srdela
  • Oslić

… ali i još puno drugih

Riba se također još dijeli i na plavu i bijelu ribu. Razlika između plave i bijele ribe je ta što bijela riba pohranjuje masti u jetri i nešto manje u trbušnoj šupljini, dok plava riba pohranjuje masti po cijelom tijelu u svojim masnim stanicama.

Što to znači za nas? Bijela riba ima manje kalorija, ali i manje Omega-3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju da jedete ribu nekoliko puta tjedno od čega bi barem jednom trebali jesti plavu masniju ribu.

Od plave ribe u trgovinama unutar hrvatske najčešće možete pronaći tunu, srdelu, losos, papaline i inćune. Bijela riba je u pravilu skuplja i kod nas je u ponudi najčešće orada, zubatac, brancin i oslić.

Iako je idealno kupovati svježu ribu na tržnici, ponekad to nije moguće iz različitih razloga. Neki od nas žive na kontinentalnom dijelu gdje je teže pronaći ribu na tržnici. U tom slučaju vam savjetujemo da pregledate Tommy katalog koji uvijek ima odličnu ponudu ribe po povoljnim cijenama.

Kako prepoznati svježu ribu?

Kad kupujete svježu ribu na tržnici postoji nekoliko trikova kako prepoznati svježu ribu. 

Najbrži način je da pogledate oči na ribi. Oči moraju biti prozirne, lagano ispupčene i zjenice moraju biti jako crne.

Drugi test koji možete napraviti je lagano pritisnuti ribu prstom, ako se udubljenje zadrži duže vrijeme, riba nije svježa. Također obratite pozornost i na tekućinu po ribi, ona mora biti bistra.

Iskusni kupci će odmah moći prepoznati ribu po njezinu sjaju. Svježa riba se presijava i nema nikakve mrlje po sebi. Također, riba mora imati svježi miris, nikako neugodan jer to bi moglo značiti da se počela kvariti.

Naš savjet za vas je da uložite više vremena da pronađete kvalitetnog prodavača jer onda znate da svaki put kupujete kvalitetnu ribu.

Ne propustite

Gastronomija

Restoran Cantilly u Samoboru oaza je mira, tišine, preukusne hrane i uređenog okoliša… I sve to uz gotovo zero waste koncept!

Gastronomija

U nastavku teksta doznaj neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje nude gastro iskustvo za pamćenje.

Gastronomija

Kiseli kupus u teglama pripremit ćete brzo i jednostavno, a s obzirom da je riječ o nevjerojatno zdravoj namirnici to biste trebali naraviti već...

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.