Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Kako sam preživjela moždani udar

Nisam bila svjesna što mi se dogodilo, no osjetila sam kao da mi je netko kompresorom upuhao u mozak zrak. Bio je to moždani udar, kojeg sam doživjela u svibnju 2008, povjerila se She.hr 55-godišnja Irena.

S dvjema kolegicama sam sjedila u kafiću kada me bacilo u desnu stranu. Njih dvije su se prestravile i nisu znale kako mi pomoći. Poslije toga imala sam glavobolju i tek nakon pola sata bila sam u stanju hodati.

Nakon toga puno sam spavala i pila mnogo vode. Nije bila ni olakotna okolnost to što se nisam nalazila u Hrvatskoj. Liječničku pomoć potražila sam tek nakon što sam se vratila u državu.

Liječnik opće prakse odmah je dijagnosticirao lagani moždani udar i uputio me u Opću bolnicu gdje su me zadržali na neurološkom odjelu. Napravljen mi je CT mozga, CTD karotida i EMG mozga.

Sada moram paziti na prehranu – hraniti se dijetalno, bez masnoća. Moram izbjegavati stresne situacije, težak fizički rad i što više hodati, odmarati se češće, ukratko zdravo živjeti.

Uz to jednom mjesečno moram posjetiti svog neurologa radi kontrole, a svakih nekoliko mjeseci snimam karotide color doplerom, vršim kontrole krvi, te uzimam terapiju protiv masnoća u krvi i za poboljšanje cirkulacije.

Prema preporuci liječnika moram piti lijekove za kontroliranje tlaka. Kao posljedicu moždanog udara imam oslabljen sluh, ponekad gubim ravnotežu i „baca“ me na desnu stranu. No, poboljšao mi se vid! Sretna sam što nisam ostala paralizirana i vjerujem kako ću se u potpunosti oporaviti.

Moždani udar – najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

Dok je u razvijenim zemljama moždani udar treći najčešći uzrok smrti, u Hrvatskoj je na prvom mjestu, objavio je portal Pliva.hr. Također je prvi je uzrok invaliditeta u Hrvatskoj.

Moždanim udarom, u pravilu, nastaje oštećenje djelića moždanog tkiva zbog začepljenja krvne žilice u mozgu – ugruškom, koji prekida cirkulaciju ili zbog pucanja krvne žilice s posljedičnim krvarenjem u mozgu.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.