Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Kako odgajati generaciju Alfa? 3R – recept za suvremeno roditeljstvo

Iako je život djece u ovome stoljeću u mnogočemu bolji od djetinjstava prethodnih generacija, generacija Alfa, rođena nakon 2010. godine, suočava se s mnoštvom izazova.

Iako je život djece u ovome stoljeću u mnogočemu bolji od djetinjstava prethodnih generacija, generacija Alfa, rođena nakon 2010. godine, suočava se s mnoštvom izazova. Ta generacija starija od Instagrama digitalnu tehnologiju ima u malom prstu, no upravo joj digitalno okruženje ugrožava mentalno zdravlje i izlaže je novim opasnostima.

Stručnjakinja za neuroedukaciju dr. sc. Branka Novosel ističe da danas djeca osjećaju višu razinu stresa i anksioznosti, a dio djece dodatno ugrožavaju information overload, cyberbullying i online predatori.

Široka lepeza mogućnosti djecu često odvlači od stvari bitnih za zdravo odrastanje. Roditelji tu imaju ključnu ulogu. Činiti previše za djecu i umjesto nje može biti jednako loše kao da djeca nemaju nikakvo usmjeravanje od roditelja. Kako bi djecu pripremili za život, roditelji, dakle, trebaju naći mjeru u brizi za njih – brige ne smije biti ni previše ni premalo.

Dr. sc. Branka Novosel

Znanstvenici, kaže dr. sc. Branka Novosel, ističu da suvremeni roditelji u odgoju djece trebaju biti vođeni pravilom 3R iza kojeg stoje riječi „read“, „regulate“ i „redirect“:

  1. Read – čitajte signale iz okruženja u kojem se dijete nalazi, kako biste prepoznali izazove, sukobe te mogućnosti vezane uz svoju djecu, kako biste znali tko i kako utječe na njihove stavove te na njih kao osobe.
  2. Regulate – pomozite djetetu da regulira svoje osjećaje i da razvije emocionalnu kontrolu. Pomoću emocionalne inteligencije dijete će moći utjecati na svoje odluke, reakcije i uspjeh.
  3. Redirect – preusmjerite ponašanje djeteta kako biste mu pomogli da postiže relevantne ciljeve. To će ga dovesti do osjećaja vlastite vrijednosti, sigurnosti u sebe i dati mu motivaciju za ono što treba činiti.

„Znanstvenici nam daju korisne savjete, no trebamo znati da univerzalnog rješenja za odgoj djece nema. Svako je dijete jedinstveno i posebno! Zbog toga roditelji trebaju razvijati vlastite alarme i sustave navigacije svojeg roditeljstva. Djeca imaju našu bezgraničnu ljubav, pa nam je lakše djetetu puštati na volju nego korigirati njegovo ponašanje, no kao roditelji moramo biti čvrsti u provođenju onoga što je najbolje za našu djecu. Zbog toga trebamo znati koliko možemo biti fleksibilni, a kada trebamo biti ustrajni u poštivanju pravila. To podrazumijeva svjesnu uključenost u živote naše djece – promatranje i zanimanje za sve što ih okružuje. Na taj način potičemo dijete da se razvija na pravi način. Gradimo njegov pozitivan stav o sebi i učimo ga kako se kada padne, podići te kako potom otresti prašinu sa sebe i krenuti dalje“, istaknula je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera.

Preporučuje da roditelji aktivno rade na kvaliteti svojeg roditeljstva te da djecu uključe u programe koji razvijaju njihovu inteligenciju, emocionalnu inteligenciju i fokusiranost.

Ona je u Hrvatsku prije nekoliko godina donijela program mentalne aritmetike Aloha baziran na abakusu, sveobuhvatni program razvoja dječjeg mozga koji optimalnom kombinacijom aktivnosti razvija IQ, kognitivnu inteligenciju djece. Budući da je u ovo izazovno vrijeme za mentalno zdravlje djece sve važnija emocionalna inteligencija, dr. sc. Branka Novosel osmislila je poseban progam mindfulnessa, trening svjesne pažnje koji koristi tehnike disanja i mentalne alate temeljene na neuroznanosti, te ga uključila u program Aloha. Zahvaljujući tome Aloha sada razvija i IQ i EQ.

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.