Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Prehrana i žensko zdravlje: Snaga koja dolazi u samo 60 sekundi!

Hrana ima ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju ženskog zdravlja. Ona nije samo izvor energije, već i osnova za pravilan rad organizma, očuvanje vitalnosti, prevenciju bolesti i podršku hormonskoj ravnoteži. A, za nutritivno bogat obrok potrebno vam je svega – 60 sekundi

Divno je biti žena, no još je divnije – biti zdrava. Kroz odabir raznovrsnih i hranljivih namirnica, žene mogu osjećati snagu i vitalnost koja dolazi direktno iz namirnica. Prehrana može imati i značajan utjecaj na mentalno zdravlje. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B može poboljšati raspoloženje te smanjiti rizik od depresije i anksioznosti.

  • Hormonalna ravnoteža igra ključnu ulogu u životu žene, posebno tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Hrana bogata hranljivim materijama kao što su vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidanti može pomoći u održavanju stabilnih nivoa hormona. Može smanjiti simptome PMS-a, olakšati trudnoću i ublažiti neugodnosti menopauze.
  • Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti među ženama. Prehrana bazirana na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnom mesu, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Smanjen unos zasićenih masti i soli pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska i lolesterola.
  • Jačanje imuniteta radi se cijele godine. Uravnotežena ishrana obogaćena vitaminima, mineralima i antioksidantima pomaže u jačanju imunološkog sistema. Ovo može pomoći u prevenciji različitih bolesti i smanjenju rizika od infekcija.

No, važno je naglasiti i kako nema univerzalnog pristupa prehrani, koji će odgovarati svakoj ženi. Svaka je od nas jedinstvena i treba pronaći kombinaciju koja odgovara potrebama, ali i ciljevima za zdravlje.

Prehrana može pomoći u prevenciji raka dojke i ginekoloških vrsta raka

Debljina prema Indeksu tjelesne mase iznad 25 ili pretilost prema ITM iznad 30, upućuje na pojačani rizik od raka dojke u postmenopauzi. Na to utječe mogućnost masnog tkiva za proizvodnju estrogena. A, prema nekim istraživanjima, na rizik se može utjecati slijedeći neke jednostavne smjernice:

  1. Dnevni unos masti ne bi smio biti iznad 30%, a valja jesti što više svježeg voća i povrća
  2. Jedite ribu više puta tjedno, birajte žitarice od punog zrna i kruh od nerafiniranih žitarica
  3. Smanjite unos crvenog mesa te ograničite unos alkohola

Generalno, namirnice bogate vitaminima i mineralima, poput voća i povrća, podržavaju imunološki sistem i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija, a dovoljno unosa vode igra važnu ulogu u održavanju zdravlja. Stoga se razni smoothieji od voća i povrća, uz dodatak omiljenog (biljnog) mlijeka ili samo vode, nameću kao logično, a pritom i praktično te ukusno rješenje.

60 sekundi za zdravlje!

Nemam vremena za sebe! Ovo je rečenica koju žene, nažalost, često izgovore (u sebi ili na glas). Žene su majke, prijateljice, supruge i učiteljice. Žene su vozačice, kuharice, trenerice. Kad zatreba su i psiholozi, glume policajce kad treba uvesti reda, a vatrogasce kad zaiskri među ukućanima. Žene su sve, ali i same sebi najveći neprijatelji. Nemam vremena, ali ću ga za sebe napraviti! Neka vam ovo bude nova mantra.

Jeste li znali da se većina smoothieja, koji će poslužiti kao ukusan i zdrav međuobrok, spremi u manje od 60 sekundi, uz originalni nutribullet, ekstraktor hranjivih sastojaka? Na vama je da odaberete sastojke, a on će ih pretvoriti u super hranu. Osim voća i povrća, bez problema melje i orašate plodove, ali i led. Lako se čisti, tako da ne oduzima dragocjeno vrijeme.

Smoothie Main
Što “smututi” u nutribulletu?
  • Antioksidansi: Voće i povrće bogato antioksidansima, poput vitamina C i E, mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjenju rizika od raka dojke.
  • Vlakna: Namirnice bogate vlaknima, kao što su integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi pomažu u regulaciji nivoa estrogena u tijelu
  • Zdrave masti: Zamjena zasićenih masti sa nezasićenim mastima, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju i ribi, može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.
  • Soja: Soja proizvodi sadrže fitoestrogene koji mogu imitirati djelovanje estrogena u tijelu
  • Folna kiselina: Folna kiselina, koja se nalazi u zelenom povrću, grahu i narančama, a može pomoći u smanjenju rizika od određenih ginekoloških vrsta raka, kao što je rak cerviksa.

60 sekundi za sebe i zdravlje, toliko možete odvojiti svakoga dana, zar ne?

Evo naše ideje za smoothie

Nazvat ćemo ga –  She4She smoothie!

  • 1 – 2dcl soka jabuke
  • Par žlica zobenih pahuljica
  • Šaka svježeg špinata
  • Žlica smrznutog šumskog voća ili žlica praha jagode ili šipka
  • Žlica lanenih sjemenki
  • Žlica chia sjemenki
  • Malo cijeđenog soka od limuna
  • Malo đumbira
  • Banana

Po želji dodajte mjericu proteina konoplje ili rižinog proteina.

Ubacite u vaš nutribullet ekstraktor hranjivih sastojaka na 60 sekundi i uživajte u zdravom, ukusnom i bogatom obroku!

Članak nastao u suradnji s brendom nutribullet!

Ne propustite

Drama Queen

Moja 'slobodna žena' ne očekuje spasitelja jer je sama svoj vitez, spremna za borbu i trijumf nad svakim izazovom koji joj život baci pod...

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Seks

Malo smo istražili najčešće mitove i istine o seksu u dugotrajnim vezama te vam donosimo 8 najčešćih mitova u nastavku teksta.

Obitelj

Ne postoji nitko tko nam bolje, od žena koje su rodile i u 20-ima i u 40-ima, može odgovoriti na pitanje kada je bolje...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.