Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Jesen i čaj idu ruku pod ruku: Pozovite nekoga na druženje i šalicu razgovora

Prema legendi, prvi uživatelji u ritualu spravljanja i ispijanja čaja bili su budistički monasi.

Čaj, omiljeni napitak širom svijeta, nije samo ukusan, već i ispunjen brojnim koristima za zdravlje i dobrobit. Ovaj napitak je prisutan u raznim oblicima i okusima, od klasičnog crnog, preko osvježavajućeg zelenog, do mirisnog buketa raznih biljnih čajnih mješavina.

Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Iako sadrži kofein, može manje iritantan za želudac od kave. Isto tako, može pomoći u jačanju imunološkog sustava zbog prisutnih fitonutrijenata i vitamina. Neki čajevi, posebno biljni čajevi poput kamilice i đumbira, mogu olakšati probavu i ublažiti tegobe poput nadutosti, žgaravice i grčeva.

Priprema i ispijanje čaja može postati smirujući ritual

Čaj je često povezan s trenucima odmora i meditacije, a uživanje u njemu pomaže oslobađanju stresa i opuštanju uma. Još kad vam se pridruži prijateljica koju dugo niste vidjeli, mama koja je doputovala u posjetu iz drugog grada pa čak i nenajavljeni gosti, šalica toplog čaja stvorit će savršenu atmosferu doma. Kuhajte ga češće!

U svijetu postoji više od 1500 vrsta čaja

Nakon vode on je najkonzumiraniji napitak na svijetu, uz gotovo 4 milijarde popijenih šalica dnevno. Kako i ne bi, kad nas harmonija njegovih aroma, mirisa i topline svakim gutljajem opusti i osvježi, a u jesen i zimi omiljena šalica čaja grije i umiruje tiijelo i duh. Ujutro nas čaj budi i daje poticaj za sve dnevne izazove, šalica u podne nas opušta, čisti organizam i pruža harmoniju, a uvečer pruža mir i pomaže da lakše utonemo u san.

3 zanimljivosti o čaju
  • Prvi ledeni čaj Amerikanci su pripremili 1904. na Svjetskom sajmu

Slučajno, kao i sve dobre stvari. Suprotno od planiranog, umjesto toplo serviranog čaja, netko ga je od prisutnih  poslužio s hrpom leda. Naime, bilo je to doba toplinskog vala i ideja je ispala savršeno. Degustatori čaja stajali su u redu kako bi kušali ovaj izum, a sve ostalo je, kako to volimo reći – povijest.

  • Za savršen čaj je bitno je koliko dugo ćete natapati vrećicu

Optimalno vrijeme namakanja i temperatura ovise o vrsti čaja koju pripremate. Primjerice, crni čaj je najbolje namakati 3 do 5 minuta na 93.33 stupnjeva Celzijusa, bijeli čaj 1 do 2 minute na 76.67 stupnjeva Celzijusa.

  • I vrećica čaja je nastala slučajno

Naime, jedan trgovac čajem je 1908. poslao uzorke svojih proizvoda zatvorene u svilene vrećice restoranima i kafićima po cijelome svijetu. No, nakon nekog je vremena shvatio da kafići zapravo kuhaju njegov čaj u svilenim vrećicama, kako bi uštedjeli na vremenu. I tako je nastala prva verzija vrećice čaja, koja se kroz godine mijenjala i prilagođavala, ali je i dalje jednako genijalna.

Uživajte u čaju u ovim predivnim jesenskim danima, slupčajte se uz omiljenu knjigu i ukusan, topli napita, isprobajte nove okuse i arome i uživajte u zasluženom vremenu za sebe.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.