– Preporuke koje nam nudi sustav spravljanja jela prema makrobiotičkim načelima posebno su zanimljive i, dugoročno gledano, dobre za zdravlje. Težište se stavlja na konzumiranje pretežno kuhanih jela spravljenih od kvalitetnih namirnica. Prednost imaju cjelovite namirnice koje razgradnjom osiguravaju više energije. One obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima te ostalim potrebnim nutrijentima, a izbor bi trebao biti na onima koje imaju niži glikemijski indeks, – rekla je za She.hr Tončika Cukrov.
Jela za posao mogu se spremiti kod kuće. Po recepturama pripadaju tradicionalnoj gastronomiji prilagođenoj današnjim potrebama. Bitni sastojci su: povrće i mahunarke, seitan ili tofu i to u savijačama i pitama, ili kao dodatak u slanim muffinima ili palačinkama. Tu je i za nas još uvijek egzotični „sushi“, jer sadrži dobru kombinaciju svih potrebnih nutrijenata (alge, riža, povrće te tempeh, tofu ili seitan).
Kuhano povrće, salate i žitarice
Kuhanu hranu, i to onu jednostavnije pripremljenu, također bi trebalo što češće jesti. To su npr. knedle s povrćem, popečci i različite salate od žitarica i njihovih proizvoda s povrćem.
Zeleno lisnato povrće, osim što hrani organizam djeluje opuštajuće, tj. umanjuje stres. Preporuča se blitva, raštika, kovrčavo zelje itd. Kao međuobroci dobri su sendviči s kruhom od cjelovitog brašna ili nešto domaćeg sezonskog povrća (krastavac, rajčica). Može se uzeti i domaće voće kao što su jabuke, kruške, šljive ili grožđe.
Suho voće za vraćanje energije
Od grickalica najbolji su orašasti plodovi: bademi, lješnjaci, orasi, ali ih treba prepržiti zbog lakše probavljivosti. U kombinaciji sa suhim voćem mogu u kratkom vremenu povratiti izgubljenu energiju.
Energetske pločice od žitarica spravljene bez šećera, u kombinaciji s nestimulativnim napicima, isto lako vraćaju ravnotežu.
Kavu treba zamijeniti laganim čajevima i napicima od voća i povrća. Uvijek su dobrodošli kvalitetna voda, biljni nestimulativni čajevi ili limunada bez šećera. U posebno kriznim situacijama, miso juha u vrećicama, za čije je spravljanje potrebna samo vruća voda, brzo će nas „nahraniti“ i osigurati potrebnu ravnotežu.
Jela za posao mogu se spremiti kod kuće. Po recepturama pripadaju tradicionalnoj gastronomiji prilagođenoj današnjim potrebama. Bitni sastojci su: povrće i mahunarke, seitan ili tofu i to u savijačama i pitama, ili kao dodatak u slanim muffinima ili palačinkama. Tu je i za nas još uvijek egzotični „sushi“, jer sadrži dobru kombinaciju svih potrebnih nutrijenata (alge, riža, povrće te tempeh, tofu ili seitan).
Kuhano povrće, salate i žitarice
Kuhanu hranu, i to onu jednostavnije pripremljenu, također bi trebalo što češće jesti. To su npr. knedle s povrćem, popečci i različite salate od žitarica i njihovih proizvoda s povrćem.
Zeleno lisnato povrće, osim što hrani organizam djeluje opuštajuće, tj. umanjuje stres. Preporuča se blitva, raštika, kovrčavo zelje itd. Kao međuobroci dobri su sendviči s kruhom od cjelovitog brašna ili nešto domaćeg sezonskog povrća (krastavac, rajčica). Može se uzeti i domaće voće kao što su jabuke, kruške, šljive ili grožđe.
Suho voće za vraćanje energije
Od grickalica najbolji su orašasti plodovi: bademi, lješnjaci, orasi, ali ih treba prepržiti zbog lakše probavljivosti. U kombinaciji sa suhim voćem mogu u kratkom vremenu povratiti izgubljenu energiju.
Energetske pločice od žitarica spravljene bez šećera, u kombinaciji s nestimulativnim napicima, isto lako vraćaju ravnotežu.
Kavu treba zamijeniti laganim čajevima i napicima od voća i povrća. Uvijek su dobrodošli kvalitetna voda, biljni nestimulativni čajevi ili limunada bez šećera. U posebno kriznim situacijama, miso juha u vrećicama, za čije je spravljanje potrebna samo vruća voda, brzo će nas „nahraniti“ i osigurati potrebnu ravnotežu.
In this article:hrana, makrobiotika, makronova, obrok, posao, tončika cukrov, zdravlje
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login