Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Prilika mladim modnim dizajnerima

Modni ormar je projekt kojim se želi prezentirati studij dizajna u Hrvatskoj, te afirmirati studente i mlade diplomirane dizajnere.

Revijama i izložbama se nastoji potaknuti mlade dizajnere na osmišljavanje i stvaranje vlastitog prepoznatljivog modnog identiteta i njihovog ravnopravnog sudjelovanja na svjetskoj modnoj sceni. A da je to u Hrvatskoj vrlo teško zna mentorica Modnog ormara, Nina Režek-Wilson, koja koordinira cijeli događaj.

– Stanje Hrvatskog dizajna je odraz situacije u kojoj se nalazi društvo. Međutim, naučimo li naše dizajnere kako se prodaje upravo kvalitetan i inovativan dizajn, bit će spremni konkurirati poznatim svjetskim markama, navodi Režek za She.hr.

Modni ormar se održava treću godinu za redom, a o njenoj uspješnosti svjedoči i velika zainteresiranost studenata, ali i sponzora.

– Činjenica je da su neki sudionici Modnog ormara kasnije dobili stalno zaposlenje ili su pak zaposleni kao vanjski suradnici u modnoj branši. Osim toga, oni koji su stekli priznanje stranog žirija su dobili mogućnost upisa postdiplomskog studija dizajna na fakultete u inozemstvu, ističe Režek.

Najboljima 10.000 kuna stipendije

U okviru Modnog ormara, od 18. do 25. studenoga, nizat će se prezentacije i natjecanja. Prezentacije će obuhvaćati izložbe produkt dizajna vezanog uz modu, modne fotografije te revije poznatih hrvatskih dizajnera.

Natjecateljski dio obuhvaća održavanje revija modnih kolekcija 21 dizajnera, koje će biti podijeljene u tri kategorije: pret-a-porter, ulična i visoka moda. Natjecatelje će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vodećih modnih stručnjaka, među kojima su profesori s londonskog modnog fakulteta, te dizajneri iz Belgije, Francuske i Japana.

Na natječaj su se mogli prijaviti, osim studenata i diplomiranih neafirmiranih dizajnera, i učenici srednjih škola dizajnerskog ili umjetničkog smjera. Prva nagrada je stipendija od 10.000 kuna.

– Ono što je novost ove godine je sudjelovanje stranih natjecateljica. Iz Srbije dolazi apsolventica Fakulteta za primijenjenu umjetnost, a iz Ljubljane diplomirana dizajnerica, koja je studirala u Lisabonu, otkriva Režek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Fashion report

Dizajner Zoran Mrvoš sa svojom novom kolekcijom nije kreirao iluzornu bajku, već stvorio dizajnersku priču koja odražava stvarnost, a koja priča o stvarnim ženama...

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Zanimljivosti

Bez obzira radi li se o slabovidnosti, zaštiti od plavog svjetla ili pak sunca, naočale su dio svakodnevnog života, one su modni dodatak i...

Trendovi

Još jedna uspješna suradnja dizajnerice Ingrid Rojc i Sanje Kljajić koje su udružile svoje snage i napravile mušku kolekciju odjeće i nakita.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.