Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dizajn

Najskuplje kuće za lutke

Osvojite prsten Playround s minijaturom porculanske šalice

Već stoljećima lutkine kuće oduševljavaju djevojčice diljem svijeta, i zaista, postoji nešto fascinantno u minijaturnim stvarima, s čime će se složiti i odrasli.

One su mnogima bile nedostižan san dok su bili djeca, jer su oduvijek bile skupe, no danas su neki, kako bi ispunili svoju dječju žudnju, za njih spremni dati vrtoglave svote novaca.

Tolike da bi za njih mogli kupiti pravu veliku, luksuzno opremljenu kuću ili primjerice pet dvosobnih stanova u hrvatskoj metropoli.



Jedni od najstarijih primjeraka umanjenih kuća izrađene su prije skoro pet tisuća godina, a pronađene su u egipatskim grobnicama. Minijaturne drvene replike jedaćeg pribora, namještaja, brodova i ljubimaca položene su u piramidama, vjerojatno u religijske svrhe.

U novije doba izrađivale su se od kartona ili drva i često bile proizvod kućne radinosti, a danas postoji nekoliko velikih svjetskih proizvođača isključivo za minijature lutkine kuće. Za njih nisu više zainteresirana samo djeca.

Mnogi odrasli uživaju sakupljajući lutkine kuće, pa se može naći izuzetnih primjeraka- od onih s prelijepim antiknim namještajem do modernih dizajnerskih kućica.




Jednu od najljepših i najskupljih lutkinih kuća napravio je Peter Riches.

Ova nevjerojatna kućica visoka tek metar, a široka 120 centimetara, proizvod je petnaestogodišnjeg predanog rada.



Osim deset spavaćih soba u njoj se može naći glazbena odaja, igraonica s minijaturnim stolom za biljar i knjižnicu koja sadrži čak tisuću knjiga.



Riches je svaki dan na njoj radio u prosjeku osam sati. I nije mu bilo teško jer u tome uživa još od djetinjstva.

Na kućicu napravljenu od gipsa ručno je zalijepio 32.000 ciglica na zidove i ručno odrezao 5 tisuća malenih crjepova za krov kućice.

Sav taj trud ipak se isplatio jer je ova vila za lutke 2009. godine u Velikoj Britaniji za vrtoglavih 83 tisuće dolara.



No čini se kako je ovo remek djelo ipak mačji kašalj naspram ekstravagantne, za sada najskuplje kućice za lutke koja je procijenjena na 500 tisuća dolara.

Opremljena je s pokućstvom i ukrasima starim 500 godina, s lusterima od zlata i dijamanata, od kojih su neki originalna umjetnička djela Walta Disneya.



Kućica pod nazivom Fairy Castle napravljena je prije više od 80 godina i izložena je u Muzeju znanosti i industrije u Chicagu gdje se nalazi od ranih 50-tih prošlog stoljeća.

Napravili su je dizajner scenografije Horace Jackson i glumica nijemih filmova Colleen Moore.



Kada su je dovršili ova je kuća krenula na turneju po Sjedinjenim američkim državama u vrijeme Velike depresije kako bi se prikupio novac za dječje humanitarne centre.

Svoj put završila je u Muzeju znanosti i industrije gdje je godišnje posjeti 1.5 milijuna zaljubljenika u minijature.



Colleen Moore bila je poznata po tome da ima dobar ukus kad je o minijaturnim umjetničkim djelima riječ pa se potrudila da njezina kućica bude stvarno izuzetna te da odskače od ostalih.

A na Internetu se nalazi paleta različitih kućica za lutke od kojih su neke pravi biseri za kolekcionare.



'Surfajući' Internetom, na specijalizirane stranice za kolekcionare minijatura za lutkinu kuću, naišla je i Mirna Hari, osnivačica brenda Playround koja se ne voli predstavljati kao modna dizajnerica, već kao osoba koja iz ljubavi lijepi predmet za predmet.



Prstenje s minijaturama brenda koji je nastao kao logičan nastavak Mirnine ljubavi prema Internet kupovini, potrebe za nekim hobijem i želje da konačno počnem nositi prstenje, oduševljavaju gotovo svakoga.



Tko ne bi na prstu želio nositi antiknu šalicu, svoj omiljeni doručak ili možda?



Više o prekrasnom nakitu Mirne Hari pogledajte na Facebook stranici brenda Playround.

OSVOJITE PRSTEN

Playround sretnoj čitateljici poklanja prsten s minijaturom kave sa šlagom.

Ukoliko želite osvojiti ovaj poklon pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom PLAYROUND te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr – u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Kako se zove osoba koja stoji iza brenda Playround?

Vaše prijave primamo do 23. svibnja 2013., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnica je Ana Plovanić. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Fashion report

Dok nas tople zrake sunca miluju, a ljetni povjetarac zove na druženje, vrijeme je da prihvatimo sezonu uživanja i bosonogih avantura. Kako bolje ljetnom...

Trendovi

Ako ste još uvijek u potrazi za savršenom kombinacijom prstenja za svoju desnu ruku, predlažemo da inspiraciju potražite u ovom članku.

Dizajn

Upečatljiv prsten je nekada bio simbol moći, vlasti i ugleda, a danas je preuzeo ulogu kraljevske krune svih modnih dodataka.

Događanja

Lotus Esprit u rukama anonimnog kupca

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.