Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

S modne piste

Revija reciklirane odjeće

Mladi dizajneri "Sel’OMODe" na u zagrebačkom Boogaloou klubu 18. ožujka.

Na ovogodišnjem, trećem, sajmu „Sel’OMODe“ predstavit će se dvanaest dizajnera iz cijele Hrvatske. Cilj ovog modnog događaja je prezentacija mladih i stručnih hrvatskih modnih dizajnera koji će pred zagrebačku publiku izaći s modnim revijama, te izložbom modnih ilustracija i modnih dodataka.

Mladi modni dizajneri su za „Sel’OMODe III“ nastojali svojim dizajnerskim rješenjima predočiti kako nošenu i staru odjeću iz ormara pretvoriti u novi modni izričaj.

– Koristili smo tkanine koje su specifične za prošla razdoblja, ali komponirali smo ih s novim materijalima. Vidno će i odskakati od današnjih krojeva, tekstura, uzoraka i boja. Moći će se prepoznati dezen suknje iz 60-ih, majica iz 80-tih sa specifičnim šišmiš rukavima koji su prekrojeni u suknju „novog stoljeća“. Otpadnu lak kožu smo ukomponirali u torbe, koje sada doživljavaju „revival“, izjavila je za She.hr Jasmina Kapetanović iz Udruge modnih dizajnera.

Modna i ekološka osviještenost


Potaknuti problematikom ekološke osviještenosti i zbrinjavanja tekstilnog otpada u Hrvatskoj odlučili su pridonijeti recikliranju starih tekstilnih predmeta.

– Proizvodnja novih odjevnih predmeta raste, potrošnja postoji, a reciklaža istih stoji i gomila se. Ovim primjerom na umjetnički način pristupamo problematici tekstilne reciklaže, te šaljemo poruku potrošačkoj masi da nas tekstil svakodnevno okružuje, upotrebljava se i troši, objašnjava Kapetanović.

Otpadni tekstil se u svijetu sortira prema kategorijama, reciklira i od toga nastaje nova sirovina za industriju i kućanstva.

Uz malo mašte stari tekstil može postati nova sirovina.

– Tekstilna reciklaža znači savjesno recikliranje otpadaka i sprječavanje zagađivanja planeta odbačenim odjevnim predmetima. U Hrvatskoj ne postoje, na žalost, odlagališta odbačenih tekstila, već manje organizacije koje osviješteno jednostavno sortiraju upotrebljivu i neupotrebljivu odjeću te pokušavaju barem na taj način smanjiti masovna odbacivanja, kaže Kapetanović.

Besplatna modna revija i druženje

U sklopu „Sel’OMODe“ uz modnu reviju, na koju je ulaz besplatan, bit će izložba modnih ilustracija i modnih dodataka, a nakon modne revije biti će upriličeno i druženje.

Predstavit će se: Jasmina Kapetanović, Silva Sai, Maja Ašperger, Katja Krešić, Damjan Jacić, Vanja Pejčinović, Kristina Kolak, Elena Conjar, Jasmina Arnautović, Thania Elv, Sanja Brusan i Matea Pavla Rajšek.

Udruga modnih dizajnera aktivna je od 2005. godine, neprofitna je strukovna organizacija koja okuplja školovane modne dizajnere i ilustratore s područja cijele Hrvatske.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Fashion report

Dizajner Zoran Mrvoš sa svojom novom kolekcijom nije kreirao iluzornu bajku, već stvorio dizajnersku priču koja odražava stvarnost, a koja priča o stvarnim ženama...

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Zanimljivosti

Bez obzira radi li se o slabovidnosti, zaštiti od plavog svjetla ili pak sunca, naočale su dio svakodnevnog života, one su modni dodatak i...

Darivanje

Još jedna uspješna suradnja dizajnerice Ingrid Rojc i Sanje Kljajić koje su udružile svoje snage i napravile mušku kolekciju odjeće i nakita.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.