Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Vukovarsko lutkarsko proljeće, koje se tradicionalno održava u tjednu prije Velikog tjedna, uoči Uskrsa, održat će se od 30. ožujka do 4. travnja, a nastupit će sedamnaest lutkarskih kazališta i skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske koji će izvesti 105 predstava, najavljeno je na konferenciji za novinare organizatora Vukovarskoga lutkarskog proljeća.<br />

Kultura

Vukovarsko lutkarsko proljeće od 30. ožujka do 4. travnja

Vukovarsko lutkarsko proljeće, koje se tradicionalno održava u tjednu prije Velikog tjedna, uoči Uskrsa, održat će se od 30. ožujka do 4. travnja, a nastupit će sedamnaest lutkarskih kazališta i skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske koji će izvesti 105 predstava, najavljeno je na konferenciji za novinare organizatora Vukovarskoga lutkarskog proljeća.

Po riječima Himze Nuhanovića iz Koncertno-kazališne agencije "Asser Savus" iz Vinkovaca, koja uz Hrvatski centar UNIMA organizira Lutkarsko proljeće, ta je priredba, koja se ove godine održava četrnaesti put, prerasla u najvažniji i najprestižniji skup hrvatskih lutkara.

Ove će godine na Lutkarskome proljeću sudjelovati Kazalište lutaka iz Zadra, koje je i počasni domaćin, s predstavom "Čarobnjak iz Oza", riječko Gradsko kazalište lutaka izvest će predstavu "Lončiću kuhaj", Zagrebačko kazalište lutaka predstavu "Pinokio", Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka izvest će predstavu "Vesela avlija", a Gradsko kazalište lutaka iz Splita predstavu "Oholica".

Malo kazalište lutaka "LET" iz Zagreba odigrat će predstavu "Posebna priča", Dječje kazalište "Tvornica lutaka" iz Zagreba "Piratsku akademiju – Gdje se krije zlato", Hrvatsko kazalište iz Pečuha (Mađarska) "Patkicu – Blatkicu", Kazalište "Licem u lice" iz Splita "Mačke na vrućim splitskim krovovima", a sisačko Gradsko kazalište predstavu "Tko je najjači".

Lutkarska scena Ivane Brlić-Mažuranić iz Slavonskoga Broda dolazi s predstavom "Plava boja snijega", Lutkarsko kazalište iz Mostara (BiH) s predstavom "Tigrić", Tigar Teatar s predstavom "Rampaš bajka", Kazalište "Maštaonica" s predstavom "Snježna kraljica", Dječje kazalište Ivane Brlić-Mažuranić iz Slavonskoga Broda s predstavom "Trgovac Nav ili bajka o baršunu", ALK "Lutonjica Toporko" iz Samobora s predstavom "Crvenladica" i Kazalište "Virovitica" s predstavom "Kazališni sat".

Osim u Vukovaru, predstave će se igrati i u Vinkovcima, Županji i Iloku te trinaest vukovarsko-srijemskih općina.

Predviđene su i likovne radionice, radionica izrade lutaka s temom iz predstava te seminari za odgajatelje, učitelje i nastavnike u osnovnim i stručnim školama o izradi lutaka od drveta.

Vukovarsko lutkarsko proljeće ove će se godine svečano otvoriti u Starim Mikanovcima, rekao je Nuhanović i dodao da su ovogodišnji dobitnici Povelje za životno djelo, koju od prošle godine dodjeljuju Hrvatski centar UNIMA i Vukovarsko lutkarsko proljeće, Luko Paljetak za doprinos umjetnosti hrvatskoga lutkarstva i Pero Juričić za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskoga lutkarstva.

Nagrade će im biti uručene na posebnoj svečanosti u Hrvatskome domu u Vukovaru.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.