Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Profesorica engleskog popravlja svijet

Asenka Kramer, suvlasnica škole stranih jezika "Kramer i Kramer" pomaže djeci razvedenih.

Njena životna misija je učiniti sve što može kako bi svijet ostavila makar zrno boljim nego što jest. Kad je riječ o Asenki Kramer to doista nije poza, već akcijski plan u ostvarenju.

– U jednom trenutku čovjek mora nešto dati društvu, a da od toga ne očekuje zaradu – razlaže profesorica engleskog i diplomirana etnologinja, suvlasnica i stručna voditeljica škole stranih jezika „Kramer i Kramer“.

Početkom godine osnovala je Udrugu Dijete – razvod kojoj je i predsjednica. Na to ju je nagnalo osobno iskustvo razvoda u obitelji – i sama je razvedena, a sada kroz taj proces prolazi i njen sin Robert s kćerkicom.

– Nije mi to bio jedini poticaj. Već godinama sam i u nastavi svjedok silnim problemima koje djeca imaju kad su njihovi razvedeni roditelij u konfliktu. Primjerice, u jednom vrtiću, majka je petogodišnje dijete upisala na engleski, a otac bi redovno i sustavno dolazio prije sata i odvodio ga na igranje, jer nije želio da dijete pohađa tečaj na kojeg ga je upisala mama. Mamu smo zamolili da ispiše dijete, jer takvo prepucavanje nema smisla. Ili se u školi razvedeni roditelji zasebno raspituju za dijete, a pri tome jedno drugo ocrnjuju. U našem je društvu dosta osvješten problem djece razvednih roditelja i nastoji im se pomoći na razne načine, međutim, nitko se sustavno ne bavi pomaganjem roditeljima koji se razvode ili su tek razvedeni. A oni su zbunjeni, frustrirani, ne znaju što, kamo, kako… Moj je cilj osnažiti te roditelje, dati im podršku, ojačati ih da prevladaju svoje frustracije i time pomoći djeci,– pojašnjava prof. Kramer.

Zagreb financirao vodič za razvedene

Navodi također kako su nova istraživanja pokazala da se kvaliteta života, školski i društveni uspjeh djece čiji su roditelji razvedeni, no nisu u konfliktu, ne razlikuje od djece čiji roditelji žive u sretnom braku. To je dokaz, smatra Kramer, da je ključ u odnosima bivših supružnika.

Prvi projekt udruge je tiskanje vodiča za razvedene roditelje koji se upravo ovih dana dijeli besplatno u zagrebačkim centrima za socijalnu skrb, dječjim vrtićima i školama. Tiskanje 2.500 primjeraka financirao je gradski ured za zdravstvo s donacijom od 5.000 kuna, a sav ostali posao obavili su volonteri. Mailove pristigle na web stranicu udruge grupirali su u 50 pitanja koja se odnose na rješavanje odnosa bivših supružnika, pravnu stranu razvoda, dogovaranje o djeci…, te ih poslali svim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj kako bi dobili relevantne odgovore struke:

– Nažalost, od njih 95 samo se šest centara odazvalo i vratilo nam odgovore. Zaista smo se iznenadili takvom nedostatku sluha iz ustanova koje su ipak najviše upoznate i zadatak im je rješavati probleme koje donose razvodi. Naravno da nas to neće obeshrabriti. Krajnji je cilj udruge stvoriti kritičnu masu roditelja koji prvo misle na interese djeteta, a tek onda na svoja prepucavanja. Sljedeći korak prema tome je uređivanje prostora igraonice za primopredaju djece, inače trenutaka koje bivši supružnici obično sebično koriste za svađanje, ne mareći što tome prisustvuju djece. Po uzoru na američka i zapadnoeuropska iskustva, imat ćemo igraonicu u kojoj će jedan roditelj ostaviti dijete da se igra, a drugi će doći po njega nakon 15 minuta.

Sigurnost Glavnog kolodvora

Koliko je važno postojanje mjesta za susret Asenka Kramer potkrepljuje mailom jedne razvedene mame, koja se toliko boji bivšeg supruga, zlostavljača, da dolaske oca po dijete dogovara na Glavnom kolodvoru, jedinom mjestu u gradu na kojem je dovoljno ljudi i uvijek prisutnih policijskih patrola da se osjeća sigurnom.

Pročitavši o toj temi savjetodavnu knjigu „Otrov razvoda“ dr. Richarda Warshaka koju joj je dobavila prijateljica iz SAD-a, naša sugovornica prevela ju je na hrvatski i krenula tražiti izdavače. Niti u „Algoritmu“ odlučnoj profesorici nisu mogli odoljeti, pa će se bestseler, čije je peto američko izdanje potpuno rasprodano, koncem studenog naći i u našim knjižarskim policama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.