Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Preplivajte Jang Ce rijeku filmova

Pogledajte osamdeset filmova s potpisom kineske kinematografije usred Zagreba.

Drugi Subversive Film Festival bavi se Kinom od revolucije 1949. godine do danas. Održat će se u kinu Europa u Zagrebu od 15. do 23. svibnja. U devet dana festivala možete pogledati osamdeset filmskih naslova kroz šest programskih sekcija.

– Odlučili smo se za kineski film ove godine jer se slavi 60 godina kineske revolucije, a dobro se poklopilo i s trenutnom svjetskom krizom. Možemo na ovaj način proučiti jednu od najvećih sila na svijetu koja jurca u progres, rekao je direktor festivala Nikola Devčić.

Glavni dio programa prati središnju temu, donoseći izbor iz kineskog filma, obuhvaćajući tri etničke kinematografije: onu matične ili kontinentalne Kine, te Hong Konga i Tajvana. Naime, kad se kaže kineski film misli se transnacionalno na sve tri kinematografije.

– To su kinematografije koje kroz dugo filmsku tradiciju proizvode 100 filmova godišnje. Bilo je teško izabrati što prikazati u devet dana, ali polako smo se odlučili koji filmovi tvore savršene puzle, rekao je Velimir Grgić koji je i jedan od selektora.

Ludilo, mainstream, art akcija!

U kategoriji “Kineski film kroz povijest” prošećite s generacijama kineskih redatelja, od prvog zlatnog doba šangajskog filma 30-ih, preko melodrame drugog zlatnog doba 40-ih, do propagandnih filmova iz razdoblja nacionalne i kulturne revolucije.

U nizu „ponoćnih projekcija“ prikazat će se disidenti novog doba te protagonisti nezavisnog urbanog filma.

“Tajvanski film” upoznajemo preko paradigmatskog filma wushia žanra, te ranijih ostvarenja danas veoma afirmiranih predstavnika "novog tajvanskog filma". Izbor iz hongkonške kinematografije ne slijedi povijesni put već donosi presjek ključnih žanrovskih ostvarenja – kung fua, akcije, komedije, Zapadu provokativnih CAT III filmova i glavnog predstavnika hongkonškog art filma, redatelja Wong Kar Waija.

– Hong Kong je bio Hollywood istoka prije velikog razvoja korejskog filma. Na festivalu možete vidjeti filmove ludila, preko mainstreama do art akcije. Od tajvanskog dijela na festivalu izdvojit ću film „Goodbye Dragon“ koji je poslastica za one željne filmske poezije, kaže Grgić.

Žižekovo lukavstvo uma


I ove godine svoju selekciju je napravio svjetski poznati slovenski filozof Slavoj Žižek. Sedam filmova po njegovom odabiru ne moraju u suštini imati veze s Kinom, ali postojat će dodirna točka.

Osim filmskog dijela, u kinu Europa će se svaki dan u trajanju festivala odvijati izložbe i promocije. Zanimljivi su i okrugli stolovi na kojima će sudjelovati Tvrtko Jakovina, Budimir Lončar, Rastko Močnik i Inoslav Bešker.

Također će se na otvorenju festivala u četvrtak 14. svibnja u 19 sati na Savskom pješačkom mostu održati happening. Naime, 1966. godine Mao Ce Tung je preplivao rijeku Jang Ce, a Dalibor Martinis će pokušati preplivati Savu i tako učiniti da ispod Savskog mosta poteče rijeka Jang Ce. Nakon Marija Kovača, gerilskog kina i vatrometa, u 23 sata održat će open air tulum. Prije svečanog otvorenja u petak 15. svibnja u 20 sati u kinu Europa otvorit će se izložba kineskog revolucionarnog plakata.

Iz tabora Subversive film festivala također su poslali potporu hrvatski studentima i njihovim prosvjedima. Na ovom edukativnom i zanimljivom festivalu upoznajte kinesku kulturu te pođite u susret filmskoj umjetnosti koju nemate često priliku vidjeti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Bez obzira jeste li solo ili u paru, Pickbox TV kanal nudi naslove za svakoga, od voljenih klasika do uzbudljivih novih priča i romantičnih...

Zanimljivosti

Film „Aquaman i izgubljeno kraljevstvo“ je nastavak filma „Aquaman“ iz 2018. godine.

Zanimljivosti

Film UBOGA STVORENJA (Poor Things) na nedavnoj je dodjeli osvojio čak dvije nagrade Zlatni globus®, onu najvažniju - za najbolji film u kategoriji komedija...

Zanimljivosti

Kriminalistički misteriozni triler "Anatomija pada" redateljice Justine Triet s fenomenalnom Sandrom Huller u glavnoj ulozi sasvim izvjesno jedan od glavnih konkurenata za najprestižniju nagradu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.