Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Studiranje Zagorkine književnosti

O poznatoj novinarki i književnici od jeseni će se učiti na tri studentska kolegija.

Književno stvaralaštvo Marije Jurić Zagorke izučavat će se u prostoru njezinog na zagrebačkom Dolcu.

Centar za ženske studije program je nazvao Pod Zagorkinim suncobranom, a namijenjen je studenticama koje zanima odnos književne teorije i ženske popularne kulture, suradnja kulturalnih studija i feminističke teorije kao i feministička kritika filozofije i psihoanalize.

Unutar programa predviđena su 3 kolegija, koje će voditi vrsne stručnjakinje Jasmina Lukić, Tatjana Jukić i Maša Grdešić, a očekuje se i sudjelovanje gošći.

Nastava će početi u listopadu i trajat će do prosinca ove godine, a više pojedinosti i uvjeti upisa bit će objavljeni početkom rujna na internetskim stranicama Centra za ženske studije.

Znanstveni skup o književnosti i novinarstvu

Zagorki će biti posvećen i dvodnevni znanstveni skup 27. i 28. studenog. Teme su njezino promišljanje povijesti, osobito nacionalne, zatim značenje klasne i rodne borbe u prvoj polovici 20 stoljeća te dakako njezina književna i novinarska produkcija.

Kao što je poznato Marija Jurić Zagorka karijeru novinarke je započela političkim komentarima protiv tadašnjeg režima, a organizirala je i prve ženske demonstracije.

U Centru za ženske studije, koji je organizator skupa, ističu kako su dobrodošla sva književno kritička izlaganja usmjerena na analize Zagorkinih povijesnih romana, ali i na novinarske produkcije koja je uvijek bila vezana uz političke i povijesne teme kao što su hrvatska samostalnost, žensko prava glasa i druge.


U Zagorkinom stanu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

She Book Club

Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansa koja cijelo stoljeće svojim pitkim pričama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu dizajnerice Tesse Bachrach...

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Seks

Iz muške perspektive može se činiti da bilo što može navesti ženu da iznenada odluči da više ne želi imati seks.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.