Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Oprez, djeca u prometu!

Vozači, u ponedjeljak počinje škola pa pripazite.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski autoklub pozvali su vozače na pojačani oprez u prometu jer u ponedjeljak počinje nova školska godina. Na cestama će se naći nešto manje od 40 tisuća novih sudionika u prometu, djeca koja kreću u prvi razred.

Policija pojačano nadzire ceste

Posljednjih godina posebno zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovali u nesrećama, rečeno je na konferenciji za novinare. Prije su djeca najčešće stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Iz policije upozoravaju kako se djecu najčešće prevozi na prednjim sjedalima, sjede nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalima koja ne zadovoljavaju osnovne uvjete sigurnosti. To je, kako je rečeno, problem na koji će se usmjeriti preventivno i represivno djelovanje policije.

Načelnik Uprave policije Zoran Ničeno rekao je da će policijski službenici u sklopu akcije „Djeca sudionici prometa“ obići sve osnovne škole, gdje će prvašima održati edukativna predavanja o ponašanju u prometu, te im podijeliti prigodne materijale. Također ističe kako će u rujnu policija pojačano nadzirati ceste, raskrižja te mjeriti brzinu kako bi se broj poginule i stradale djece na hrvatskim prometnicama smanjio.

"Sigurno i vješto u prometu 2009."

Radi što kvalitetnije zaštite djece, u Hrvatskoj će se 5. i 6. rujna organizirati prometno-edukativna akcija "Sigurno i vješto u prometu 2009.", a središnje događaja predviđeno je na zagrebačkom Jarunu 5. rujna.

Državni tajnik i voditelj Radne skupine Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ivica Buconjić izvijestio je kako prema podacima MUP-a najčešće stradavaju djeca od 10 do 14 godina te tinejdžeri od 15 do 18 godina.

Istaknuta je i potreba uvođenja prometne kulture u nastavu kako bi se djeca što kvalitetnije educirala o sudjelovanju u prometu.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu



Ivica Buconjić, državni tajnik MUP-a i voditelj Radne skupine Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa




Zoran Ničeno, načelnik Uprave policije



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.