Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

A zašto ne postati krojačica/krojač?

Krojač, prema prethodno kreiranom modelu, izrađuje odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala.

Gotovo je nepotrebno napominjati koliko je puta u Hrvatskoj spomenuta neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Roditelji kreativne djece često ne znaju koju srednju školu sugerirati kao dobar izbor nakon osnovne… I dječaci i djevojčice koji pokazuju sklonost modnom izričaju, koji možda njeguju poseban stil, jer već u tim godinama definitivno imamo stil, trebali bi razmisliti da svojoj djeci savjetuju ovo doista kreativno zanimanje.

Krojač, prema prethodno kreiranom modelu, izrađuje odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Za obavljanje poslova krojača, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

Nakon završene škole, krojač/krojačica je upravo onaj koji će izrađivati sve vrste muških, ženskih i dječjih odjevnih predmeta.

Važno je napomenuti i potrebne predispozicije, jer nije baš tako lako postati vrhunski krojač. Osim dobrog vida, dobar kandidat za ovo zanimanje bi trebao imati i dobru okulomotornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Krojač mora ovladati radom s alatima, napravama i strojevima koje upotrebljava, a jednako tako mora savladati i ručno šivanje.

Osim što će uzimati mjere, nacrtati kroj, izraditi krojne dijelove te krojiti i šivati na različitim šivaćim strojevima, naučit će puno i o novim tehnologijama – prisjetite se samo Franke u prvom 3D printanom odjevnom predmet u Hrvatskoj.

Zagrebačka Škola za modu i dizajn ponosno ističe Aleksandra Dojčinović kao svoju bivšu učenicu, a njen brend Lei Lou može se pronaći i na nekim svjetskim adresama.

„Školovanje je iznimno važno jer ti daje bazu na koju poslije nadograđuješ sve ostalo. Uz talent i malo sreće, obrazovanje je upravo ono što nam omogućava da budemo uspješni i kvalitetni u onome što radimo“, izjavio je Zoran Aragović,  dobro poznato ime na domaćoj modnoj sceni i sinonim za razigranu i odvažnu modu koja ne zazire od boja i uzoraka – BiteMyStyle by Zoran Aragović.

https://www.facebook.com/aragovic/photos

„Zagrebačka Škola za modu i dizajn proslavila je 3. svibnja 2022. Dan škole i 30 godina dizajna u svom školskom vrtu te predstavila radove učenika modnim revijama uz suradnju s Ljupkom Gojić Mikić i Aleksandrom Dojčinović“ , izjavila je ravnateljica dr. sc. Maja Dadić Žeravica.

Tekst nastao u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.

Više

Savjeti i preporuke

Pod okriljem L'Oréal Professionnela nastali su Salon Expert saloni, koji s brandom dijele viziju, potrebu za stalnim usavršavanjem i težnju za postizanjem najboljih rezultata te...

Fashion report

Budući da je započela ljetna sezona, posljednja aktualnost na kojoj su radili je kampanja za ljetnu kolekciju kupaćih kostima Effek, Spektre eyewear sunčanih naočala...

Trendovi

Nova kolekcija karizmatičnog brenda Femme Marquise kao glavnu nit vodilju ovog puta imala je upravo vrijeme ispred nas i činjenicu da ćemo ove godine...

Duh i tijelo

Ponekad se prijateljstva pretvore u izvor stresa zbog osobe koja nam zapravo nije pravi prijatelj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.