Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Adopta: Nacrt novog Obiteljskog zakona za posvojenja je korak unatrag

Adopta, udruga za potporu posvajanju, traži temeljitu doradu dijela novog Obiteljskog zakona vezanog uz posvojenje.

Adopta, udruga za potporu posvajanju, traži temeljitu doradu dijela novog Obiteljskog zakona vezanog uz posvojenje. Zbog toga je udruga poslala otvoreno pismo Nadi Murganić, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Prijedlog novog Obiteljskog zakona ima niz odredbi koje štete djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posvojiteljima i onima koji to žele postati.

Polazna točka za sve treba biti dobrobit djeteta, a ona izostaje već u zakonskoj definiciji posvojenja. U prijedlogu novog Obiteljskog zakona posvojenje je definirano kao ostvarivanje roditeljstva potencijalnih posvojitelja, a Adopta smatra da je posvojenje potrebno definirati kao poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta.

Prijedlogom novog Obiteljskog zakona nedorečeno je vraćanje roditeljske skrbi. Šturo se navodi da to pravo može biti vraćeno ako prestanu razlozi zbog kojih je roditelj bio lišen prava na roditeljsku skrb. Trenutačno pak važeći zakon jasno isključuje mogućnost vraćanja roditeljske skrbi ako je dijete prije toga posvojeno.

Adopta u otvorenom pismu ministrici Murganić također zahtijeva da novi zakon u potpunosti preuzme sadržaj članaka 189. i 190. aktualnog zakona koji kažu da je pristanak roditelja za posvojenje moguće nadomjestiti odlukom suda u izvanparničnom postupku u slučajevima kada roditelj dulje vrijeme zloupotrebljava ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnost i prava.

I cijeli postupak posvojenja treba biti podređen dobrobiti djeteta. Zbog toga se Adopta zalaže da dijete starije od dvanaest godina aktivno sudjeluje u postupku uz mogućnost da u bilo kojem trenutku slobodno izrazi svoje mišljenje što uključuje i mogućnost njegova odustajanja od posvojenja.

Tijekom samog postupka posvojenja ključni je dio priprema djeteta za posvojenje. Taj je dio Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nacrtom prijedloga novog zakona u potpunosti marginaliziralo. Naime, priprema djeteta za posvojenje svedena je na upoznavanje s potencijalnim posvojiteljima uz izričitu zabranu probnog smještaja djeteta kod osobe koja ga namjerava posvojiti. Takvo rješenje dovodi dijete u položaj da se treba trajno preseliti i započeti novi život s osobama koje poznaje površno, u prostoru koji vidi prvi put. Suprotno mišljenju Ministarstva, dijete neće uslijed nekoliko prespavljivanja u domu potencijalnih posvojitelja s njima stvoriti trajnu emocionalnu vezu, ali će novi prostor osjećati bliskim te sobu i stvari u njoj zvati svojima.

Kako bi se posvojitelji pripremili za posvojenje, među ostalim, moraju proći stručnu pripremu. Trenutačno ju provode stručni radnici centra za socijalnu skrb i drugih ustanova socijalne skrbi te organizacija civilnog društva poput Adopte, no ni to nije dovoljno. Stručna se priprema za posvojenje ne može dobiti u većem dijelu zemlje, pa, primjerice, bračni par iz Slavonskog Broda treba pronaći način kako svakodnevno ići na edukaciju u Osijek. Nacrt novog Obiteljskog zakona predviđa da stručne pripreme za posvojenje vodi samo obiteljski centar. To, dakle, dodatno sužava mogućnost potencijalnim posvojiteljima do prođu stručnu pripremu. U ovom trenutku na edukaciju samo u Gradu Zagrebu čeka stotinjak osoba i ako organizacija stručne pripreme ostane ovakva kakva je sada, u nju će se moći uključiti najranije za šest mjeseci.

Nacrt novog Obiteljskog zakona ne brine se dovoljno o zaštiti djetetovih podataka. Među ostalim, zakon ne omogućuje promjenu OIB-a, pa se njegovim ukucavanjem pri upisu u vrtić ili školu, dolaskom kod liječnika ili pri izradi putovnice uvijek otvaraju podaci o djetetovim biološkim roditeljima. Takvo izlaganje podataka široj društvenoj zajednici djetetu stvara ne samo neugodnosti, nego i mnogo veće probleme. Potvrđuju to iskustva posvojitelja zbog kojih Adopta već više od godinu dana ulaže velike napore da se mogućnost promjene OIB-a dopusti i za razdoblje kada je Obiteljski zakon bio u suspenziji, odnosno za sva posvojenja zasnovana prema zakonu iz 2003. godine.

Adopta se zalaže i da novim Obiteljskim zakonom biološkim roditeljima posvojene djece bude zabranjen uvid u spis o njihovu posvojenju. To pravo, smatraju, trebaju imati samo djeca. Ona ponoljetnošću stječu pravo na uvid u spis kako bi dobila informacije o biološkim roditeljima i okolnostima posvojenja.

Što ministarstvo kaže?

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u srijedu se u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) osvrnula na prijedlog novoga Obiteljskog zakona te najavila predstavljanje njegova dorađenoga prijedloga. „Radna skupina radi na doradi Obiteljskoga zakona i za desetak dana bit će predstavljen javnosti. Moram reći da smo zbog jedne nespretne definicije izazvali negodovanja i imamo posljedice. Zbog toga izražavam svoje žaljenje jer nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. To nije bila namjera ni predlagatelja, ni radne skupine“, objasnila je Nada Murganić.

Na pitanje o tome je li točno da će u prijedlogu Obiteljskoga zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena, ministrica je odgovorila: „To ćemo izbaciti jer smo iz ove kratke, ali žestoke javne rasprave vidjeli da su naši građani vrlo emotivno vezani za pojam obitelji i tu definiciju svatko doživljava na svoj način.“ Ministrica je istaknula i da su u Obiteljskome zakonu kroz sve odredbe i članke potpuno izjednačena prava izvanbračne i bračne zajednice. „Izvanbračni parovi svakako će moći posvajati djecu. Ovih dana vidimo da Udruga Adopta daje primjedbe na sve članke i odredbe koje su vezane za posvajanje, no sve će odredbe biti u skladu i usmjerene prema dobrobiti djece. Udruga je naš dugogodišnji partner, njihove aktivnosti se financiraju iz sredstava ovoga ministarstva i mislim da tu nema prijepora“, istaknula je Nada Murganić te se osvrnula na prikupljanje potpisa koje u Hrvatskome saboru prikuplja Građansko-liberalni savez s ciljem poticanja saborske rasprave o povjerenju ministrici. „U Hrvatskome saboru ću se braniti rezultatima koje smo postigli u ovih godinu dana. Bit će to prilika da se na transparentan način progovori ne samo o radu ovoga ministarstva i Vlade Republike Hrvatske, nego i da se usporedi što se učinilo za vrijeme ranijih vlada. Nikad se nisam bojala rasprave“, zaključila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

O Adopti:

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Ne propustite

She Book Club

Na Svjetski dan posvojenja Adopta, udruga za potporu posvajanju, u Zagrebu je predstavila slikovnicu Lastin novi dom

She Book Club

Lastin novi dom – naziv je slikovnice koja će uskoro izići iz tiska u izdanju Adopte, udruge za potporu posvojenju.

Istaknuto

Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji.

Događanja

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.