Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Adopta traži sveobuhvatnu reformu skrbi države za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji.

Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji.

Adopta, udruga za potporu posvajanju, to zahtijeva godinama, a svoje zahtjeve ponavlja nakon smrti Nikoll, dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, te uslijed rapidnog porasta broja djece smještene u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

„Od prestanka života djeteta u obitelji do postupka vještačenja o roditeljskoj skrbi u prosjeku prođe više od tri godine. Kazneni postupci za kaznena djela na štetu djece na sudovima prosječno traju više od 450 dana. Sve to doprinosi tome da je u sustavu socijalne skrbi trenutačno čak 4.439 djece“, ukazuju iz Adopte.

Adopta sada od Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva hitno traži sljedeće:

  • najmanje jedanput godišnje izradu izvještaja o tome što je učinjeno za svako dijete u sustavu socijalne skrbi
  • civilni nadzor za svu djecu bez roditeljske skrbi. On podrazumijeva uspostavu tijela kojem su centri za socijalnu skrb dužni redovito podnositi izvještaje o svakom djetetu bez roditeljske skrbi kako bi se osiguralo donošenje odluka koje su doista u najboljem interesu djeteta
  • za svako dijete s poteškoćama u razvoju postavljanje pravovremene i sveobuhvatne dijagnoze te kontinuirano praćenje i procjenu razvoja. Ako to dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, obvezna je primjena Protokola o postupanju pri međudržavnom posvojenju
  • hitno ažuriranje podstranice sa zaštićenim profilima sve djece s uvjetima za posvojenje
  • hitnu izmjenu i dopunu Obiteljskog zakona iz 2015. godine kojom će se omogućiti promjena OIB-a djeci posvojenoj prije stupanja na snagu navedenog. Zbog nemogućnosti promjene OIB-a ta su djeca izložena stalnom kršenju privatnosti i mnogobrojnim rizicima otkrivanja osobnih podataka, pa i mogućnosti da ih biološki roditelji pronađu i naruše djetetovu sigurnost i stabilnost
  • osiguravanje jednokratne naknade posvojiteljima jednake onoj koja se isplaćuje prilikom rođenja djeteta. Za posvojenje više od jednog djeteta potrebno je progresivno povećanje jednokratne naknade za svako dijete
  • za posvojenje djece starije od 8 godina omogućavanje posvojiteljima roditeljskog dopusta od 6 mjeseci (jednakog kao za posvojitelje djece do 8 godina).

 

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Ne propustite

Kućni ljubimci

Nakon radionice svi prisutni moći će se osvježiti raznovrsnim koktelima humanitarnog karaktera čiji je glavni sastojak Tito's Vodka.

She Book Club

Lastin novi dom – naziv je slikovnice koja će uskoro izići iz tiska u izdanju Adopte, udruge za potporu posvojenju.

Događanja

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

Istaknuto

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom obliku posvojenja koje može uključivati trgovinu djecom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.