Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Ah, ta čokolada! Omiljena slastica je dobra za zdravlje

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.

Čokolada je jedna od omiljenijih slastica diljem svijeta, a jednako tako je jedna od proučavanijih namirnica. Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.

Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaoa pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 posto kakaoa, no, zbog dosta šećera djeci čokoladu treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno, piše B92.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni tlak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Druga su istraživanja pokazala kako čokolada smiruje trudnice kada su pod stresom, a njihove bebe su sretnije i češće se smiju. Prepuna flavonoida i teobromina, zrna kakaovca mogu uništiti mnoge potencijalne bolesti i pozitivno djelovati na našu psihu.

Tamna čokolada (s većim postotkom kakaa) može sniziti razinu adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola. Kada ste pod stresom, nemojte razbijati tanjure i vikati, nego pojedite par kockica tamne čokolade. Naime, čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja.

Ritter Sport za čokoljupce

Ritter Sport čokolade na tržištu su više od jednog stoljeća i osvojile su mnoge čokoljupce zbog svojih neodoljivih okusa s najkvalitetnijim sastojcima. Kreirane su prema točno definiranoj veličini u 16 kockica simetričnog oblika s ciljem da se uklope u svaki džep zbog svog praktičnog pakiranja.

Vođeni idejom i istinskom vrijednošću da su upravo sitnice te koje čine razliku i koje se pamte, svaki od okusa nosi svoju autentičnu priču.


Darujemo jednu čitateljicu! Povodom Dana čokolade darujemo 10 Ritter Sport čokolada, 1 obiteljsku ulaznicu (za 2 odraslih i 3 djece) za Muzej čokolade i ostale Ritter sport sitnice!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 14. srpnja točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Ana Ivanković

Ne propustite

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.