Ako ne znate prihvatiti kritiku, nikad nećete uspjeti u životu

Je li vam je netko nekad rekao da loše podnosite kritike? Ako burno odreagirate na svaku kritiku, pa i onu dobronamjernu nikad nećete napredovati u životu, kažu psiholozi.

Evo kako oni to objašnjavaju:

Zapravo, prirodno je gajiti odbojnost prema kritikama. Naš mozak automatski reagira na kritiku gardom u prvi mah, ali taj instinkt treba kontrolirati jer nam može pomoći u životu.

Kritika sa sobom nosi mnoge prednosti. Ako obuzdamo našu prirodnu tendenciju da se od njih branimo i drage volje ih prihvaćamo, postajemo uspješniji.

Kritike nas vode na sljedeći nivo

Mislite na ovaj način: kritike vam pomažu da se poboljšate, a ne da vas pomaknu nazad.

Svi mi tražimo put u životu i sasvim je normalno da se nekad izgubimo. Iako nam je teško priznati, svi imamo puno toga učiti i upravo nas kritike mogu usmjeriti na dobar put. Potrebni su nam ovi signali da bismo napredovali.

Zamislite da stvarate određeni proizvod, ili da pišete članak, ili ulazite u određeni odnos bez ikakvog podsjetnika. Kako bismo onda znali da li smo na pravom putu ili ne?

Kritike nam daju potrebne informacije za uspijevanje u svakom aspektu života.

Ako ih ignoriramo ili stvaramo gard prema svakome tko nam ukaže na grešku, nikad nećemo moći da postignemo velike stvari u životu. Samo oni koji znaju da osluškuju okolinu i usvajaju savjete, mogu da dođu do samog vrha.

Ne tražite pohvale ako želite da uspete. Kritika je ključ ka uspjehu.

Autor: Stil/bizlife.rs