Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Alergeni vrebaju u vašem domu, a konačno ih se možete riješiti

Izlet u prirodu? Respiratorni problem. Boravak na otvorenom? Muke s kihanjem. Druženje u parkovima?

Izlet u prirodu? Respiratorni problem. Boravak na otvorenom? Muke s kihanjem. Druženje u parkovima? Problemi sa sinusima. Sezona alergija u punom je jeku, a nakon boravka vani i izlaganja brojnim alergenima iz okoliša, dom bi trebao biti asocijacija na sigurno, čisto i provjereno. Nažalost, tome nije tako, jer upravo smo u svoja četiri zida izloženi alergenima kroz cijelu godinu, bez obzira na sezonalnost alergena.

Poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru može pomoći smanjenju alergena u vašem domu te može utjecati na zdravlje dišnih puteva i lakoću disanja kod male djece i beba. Baš zato, istraživanje Njemačkog centra za alergije i okoliš (ZAUM) od posebne je važnosti. Laboratorijsko ispitivanje te ispitivanja u komorama, rezultirala su podatkom da su Philips pročišćivači zraka vrlo moćni u filtriranju štetnih čestica i alergena iz zraka. Ponajviše grinja iz kućne prašine – jednog od najvećih pokretača problema kad su alergije u pitanju.

Pročišćivač zraka pomoći će ti ako u svojem domu želiš smanjiti koncentraciju ovih čestica:

  • pelud
  • spore biljaka, plijesni ili gljivica
  • prašinu i grinje
  • perut i dlake kućnih ljubimaca
  • bakterije i viruse
  • miris i čestice dima (npr. od loženja ili od cigareta)
  • mirise kuhanja, kućnih ljubimaca ili kućne kemije
  • toksine iz pesticida i aerosolnih sprejeva
  • hlapljive organske spojeve iz boja, sredstava za čišćenje, lakova, novih tepiha ili građevinskog materijala

Pročišćivači zraka djeluju tako da iz zraka uklanjaju štetne čestice. Umjesto da alergeni, zagađivači i toksini iz zraka završe u tvojim plućima, ostat će zarobljeni u filteru pročišćivača. To smanjuje napor koji tvoja pluća ulažu u pravilan rad, a također može pružiti nezamjenjivu pomoć alergičarima i osobama s poteškoćama u disanju. Alergija na kućnu prašinu spada u alergije koje se najteže liječe. Grinje kućne prašine smatraju se uzročnicima, a u stambenim prostorijama svakodnevno nastaje barem šest miligrama prašine po kvadratnom metru. Takva je “alergena matematika” posebno opasna za alergičare i astmatičare no, čak i ako ne osjećate direktni utjecaj na zdravlje, higijena zraka u prostoriji iznimno je važan čimbenik očuvanja zdravlja. Uvriježeno je mišljenje da smo alergijama izloženi kad boravimo vani, u prirodi i da lako prepoznajemo “okidače” za naše borbe s alergijama no problem uglavnom nastaje u vlastitom domu.

Više

Zanimljivosti

Rezultati znanstvenog istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja pruža učinkovitu zaštitu od virusa gripe, a potencijalno i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi

Moj dom

Alergeni u našem domu mogu biti posvuda, često i tamo gdje najmanje očekujemo...

Savjeti stručnjaka

Koliko su niske temperature uistinu krivci za prehlade?

Zdravstveni karton

Saznajte kakav bi trebao biti odnos lužnatih i kiselih namirnica, te koje od njih su lužnate, koje kisele, a koje neutralne...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.